Михаил Миков: Правителството на Борисов няма виждане и разбиране за политиката в правосъдието

Не подкрепяме персоналната промяна на министъра на правосъдието, защото всичко ще си остане постарому

„От БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ няма да подкрепим персоналната промяна на министър на правосъдието, защото и след нея всичко ще си остане постарому – без политическо виждане, без ясни хоризонти, без разбиране за необходимите големи законодателни проблеми, които са нужни за едно по-справедливо правосъдие в България. Правителстовото на Борисов няма виждане и разбиране за политика в този сектор“. Това заяви председателят на БСП Михаил Миков от парламентарната трибуна. Според него основният въпрос се свежда до персоналните качества на предложената за министър Екатерина Захариева. „Никой не иска да коментира как ще се развие политиката на правителството в областта на правосъдието, как ще взаимодейства правителноството със съдебната власт, какво ще предложи на вниманието на Народното събрание като законодателство. Има ли някаква промяна във вижданията в т.нар. стратегия от 2010, приета тогава по рекламни съображения от МС“, каза още той. По неговите думи няма виждане как смята правителството, със своя представител във ВСС, да подобри неговото функциониране. Той подчерта, че няма и отговор защо предишният министър, който си подаде оставката, не е намерил възможност да убеди ВСС и ВКС да изпълнява своите конституционни функции да внася в парламента доклада, за да се реализира отчетност. „Странно мълчание, което показва само едно – дори и персоналните промени, продложени от премиера, за които той очевидно не желае да се яви в пленарна зала, за да ги мотивира и защити, са пореден опит за закрепване на ситуацията в изпълнителната власт“, обясни той. Миков е на мнение, че това е закрепване на една провалена политика, за която няма виждане как да се излезе от нея. „Какво ще се направи в областта на затворите, които са в изключително тежко състояние – препълнени. Какви са вижданията на правителството, които трябва да се реализират  чрез министъра, по отношение на наказателната политика, когато осъдените чакат с месеци и години, за да влязат за изтърпяване на наказанията“, попита председателят на БСП. Според него след като няма отговор на тези въпроси, очевидно е, че става въпрос за една имитация на стабилност и окомплектовка на кабинета. „Дали ще е министърът в оставка или ще се избере нов, нищо няма да се промени“, коментира той. По неговите думи ще продължи да се генерира нестабилност, не само в сектор правосъдие, която и европейските партньори всеки ден виждат и се чудят вече на какъв дипломатичен и недипломатичен език да ни казват какво да правим. Според Миков министър-председателят е направил признание за пълна неспособност за решаване на проблемите в сектора, като е поканил европейски експерти да дойдат в България да ръководят правосъдието. „Това е признание, че предложението на Захариева има само формален характер, а истинското намерение е да докараме експерти от чужбина да решават проблемите“, заключи Михаил Миков.

Филип Попов: Реформа в съдебната система няма, а само пъстър спектър от интереси

„Имайки предвид думите на г-жа Захариева за „страхотни отношения с президента“ и тя ли споделя иначе правилното му становище, че липсата на правосъдна реформа е предпоставка за бедност? И тя ли удобно ще премълчи като него истинските, основните, първостепенните причини за ужасяващата бедност в България, като заема от 16 млрд., който ни вкара в дългова спирала и обрече на бедност поколения напред- замразяването на всички социални плащания, невъзможният достъп до здравеопазване и образование, конституционно гарантирани в тази лошата, несъвършената, пречещата на „грандиозната“ реформа Конституция“, попита народният представител Филип Попов. По неговите думи там, където има удобна за управляващите и насърчавана от тях унизителна бедност, неминуемо има и корупция. Той посочи биографични данни на кандидата за министър на правосъдието, според които ясно се вижда, че г-жа Захариева е преминала през целия политически спектър на конституционното мнозинство, започвайки от 2007г. в Министерството на околната среда и водите, тогава ръководено от ДПС, поетапно минавайки през ГЕРБ като заместник-министър на регионалното развитие, министър в двата служебни кабинета на Райков и Близнашки, назначени от г-н Плевнелиев, а в последствие и главен секретар на президентството. „Разбира се, това явно предопределя и кандидатурата на г-жа Захариева като подходяща именно, за да се регулират конкуриращите се групи в това конституционно мнозинство“, коментира народният представител.

Филип Попов е категоричен, че реформа няма, а само пъстър спектър от интереси, обективирани в трапезни коалиции и в последствие имплантирани, „забити в горката Конституция“. „Аз знам, че дори мъртвата риба може да плува по течението. Пътят, по който смятате да продължите, не е правилният. Тази реформа е започната наопаки, тя е мъртвородена, а Вие възнамерявате да я следвате по течението“, подчерта Попов. Според него това води до логичния извод, че липсва държавнически, реален, визионерски, дълбок поглед за механизма, по който да се осъществи истинската и необходима реформа в системата на органите на съдебната власт. „Ние не можем да си позволим да подкрепим това правителство и Вас в преследването на мъртвата риба по течението“, заключи Филип Попов, обръщайки се към Екатерина Захариева.