БСП и Kомисията за българите в чужбина в помощ на българите в Молдова

Народните представители поеха ангажимент да търсят подкрепа за българската общност в Твърдица, Молдова

Представители на българската общност от Твърдица, Молдова – директорът на Музикалния колеж Алла Карра и посредникът на кметство Твърдица – Татяна Папурова се срещнаха с представители на Комисията за българите в чужбина, създадена по предложение на председателя на НС на БСП Михаил Миков. Зам.-председателят на ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Ангел Найденов, народният представител от групата на левицата Дора Янкова и членове на комисията  изслушаха въпросите, поставени от представители на българската общност в Твърдица.  

Карра и Папурова изразиха голямото желание на сънародниците ни там да се информират за живота в България и местните новини от техния район.  Те поставиха въпроса за намиране на начин за създаване на телевизия, която да ги осведомява за важните за тях новини и изразиха готовността  да поемат организацията, за да се случи това. Комисията пое ангажимент да консултира със СЕМ  и БНТ възможности за покритие на района, както и с български радиостанции за излъчване в Твърдица.

Карра и Папурова информираха, че Музикалният колеж в Твъдица ще чества 20-тата си годишнина в Твърдица на 28 май догодина. Те поискаха помощ за нормалното провеждане на учебните занятия и поддръжка на материалната база, за да могат младите българи там да се събират и да контактуват.

Народните представители поеха ангажимент да разговарят с Министерство на културата и представители на бизнеса, за да се подкрепи българската общност в Твърдица, Молдова и да им се покаже, че родината им България мисли за тях.

Бяха обсъдени и други възможности за сътрудничество, както и желанието на Твърдица да се побратими с българска община за културен и духовен обмен.