БСП е против закриване на малките общини

Окт 02, 2009 Новини БСП 0 1831

БСП и парламентарната група на Коалиция за България заявиха категорично позицията си, че идеята за закриване на малките общини е неприемлива и ние ще се противопоставим на намеренията тя да се реализира

БСП и парламентарната група на Коалиция за България заявиха категорично позицията си, че идеята за закриване на малките общини е неприемлива и ние ще се противопоставим на намеренията тя да се реализира. Това заяви лидерът на социалистите Сергей Станишев във Враца. По думите му намерението на управляващите да бъдат закрити над 50 малки общини не отговаря на европейската практика, която се стреми към все по-голяма децентрализация. Станишев припомни, че съобразявайки се с тази практика предишния парламент дори е приел конституционни промени, за да се разширят правомощията на общините.

„Смисълът на местното самоуправление е властта да бъде по-близо до хората, да получават услуги в близост до мястото, където живеят", обясни председателят на БСП. Според него към подобна административна реформа трябва да се подхожда много внимателно, с мисъл за дългосрочната алтернатива и отчитайки интересите на хората.

Председателят на БСП отбеляза, че повече от два месеца и половина парламентът не работи по същество. До момента са приети едва пет закона, от които повечето са структурни. Антикризисни мерки също не се приемат. „На среща си засега нямаме реално управление на страната. Имаме само приказки, приказки за предишното управление с много лъжи", подчерта Станишев.

Лидерът на БСП коментира, че за сметка на бездействието на управляващите по важните проблеми на хората, се овладява властта на всички нива, в това число, нарушавайки основни принципи на демократичното разделение на властите. Станишев даде пример как лидерите на мнозинството директно дават указания на Сметната палата как да си върши работата по повод одита на МС. Според бившия премиер ако Сметната палата е приела един одит, който сега се опровергава от нея самата, значи тя не си е свършила работата. Той определи като смущаващо това, че основанията за негативната оценка са неща, които всъщност са коригирани преди втория одит. Станишев даде пример с градинката на Министерския съвет, чиито терен не е бил осчетоводен в продължение на 50 години, но едва в последния одит, това се сочи като пример за безстопанственост. "Нали всички разбирате, че от трибуната на Народното събрание се правят преки внушения и указания на Сметната палата върху какво да се акцентира. Има изказвания на лидери на мнозинството, които директно дават инструкции", заяви Станишев. Той подчерта още, че одитът всъщност е на администрацията, а не на Министерския съвет.

По повод предстоящите частични избори за кмет на Враца Станишев заяви, че инициативата и отговорността за кандидатурата на социалистите е на общинската организация на партията, защото тя най-добре познава ситуацията и очакванията на хората. Той подчерта, че не е възможно "Позитано" 20 да налага кандидат за кмет на Враца, а само да помогне на местната организация в предизборната кампания.