Янаки Стоилов: Конституционните промени няма да намалят нито политически диктуваните съдебни актове, нито купените

Таско Ерменков: С промените в Конституцията рушите устоите на държавата

„Гласувах против направените промени в Конституцията, защото те нямат за цел да намалят нито политически диктуваните съдебни актове, нито купените”. Това заяви народният представител от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Янаки Стоилов от парламентарната трибуна. Според него тези промени трябва да създадат впечатление у българските граждани и у ЕК, че все нещо се прави за реформиране на съдебната система. По неговите думи това гласуване е разкрило противоречията между две влиятелни групи, свързани с управлението, в стремежа им за преразпределение на политическо и икономическо влияние чрез съдебната власт. „В този сблъсък надделяха ГЕРБ, ДПС и главният прокурор над Реформаторския блок, министърът на правосъдието и част от съдиите”, подчерта Стоилов. Според него това са били първите конституционни промени, инициирани от ГЕРБ и РБ, но приети с решаващото и определящото участие на ДПС, подкрепени от останалите парламентарни групи, с изключение на БСП. „Гласувах против и поради прехвърляне на прамовощия на министъра на правосъдието за управление на недвижимите имоти на съдебната власт към ВСС. Това намалява персоналната отговорност и допълнително се омаловажава ролята на министъра по отношение на съдебната власт”, обясни народният представител.

„Сега вие, които приехте тези промени, изцяло носите отговорността за последващите законодателни управленски действия, които да подобрят съдебната система. Вие трябва да убедите българските магистрати, че от тях се очаква независимо и справедливо правосъдие, а българските граждани, че то се прави в тяхно име и в името на върховенството на правото”, обърна се Янаки Стоилов към присъстващите в пленарна зала.

 

Таско Ерменков: С промените в Конституцията рушите устоите на държавата

„Гласувах против, не защото сме против съдебната реформа-- и едва ли има някой в тази зала, който да е против нея, а защото с тази мимикрия, която вие направихте под формата уж на изменение на Конституцията, не постигате онези очаквания на обществото, свързани с един справедлив процес”. Това заяви народният представител от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Таско Ерменков от парламентарната трибуна. Според него с това гласуване в момента само се замазва положението. По неговите думи това не отговаря на очакванията на обществото и мнозинството не защитава обикновения гражданин. „В този парламент има една опозиционна партия и това е БСП. Маските паднаха и се вижда кой управлява България- против интересите на народа”, коментира народният представител и допълни: „Гласувах против, защото това, което вие правите в момента, руши устоите на държавата, разрушавайки доверието на хората в парламента, а от държавата много малко е останало, за да го рискуваме”.