Управляващите искат да си гарантират политически контрол над институциите

Премиер и министри се произнасят като органи на правораздаването на принципа  „виновен, защото е посочен"   През последните дни ставаме свидетели на грубо погазване на законовите норми, несъобразяване с разделението на властите и с принципите на Конституцията

Премиер и министри се произнасят като органи на правораздаването на принципа  „виновен, защото е посочен"

 

През последните дни ставаме свидетели на грубо погазване на законовите норми, несъобразяване с разделението на властите и с принципите на Конституцията. Това заяви зам.-председателят на ПГ на Коалиция за България Ангел Найденов от парламентарната трибуна. Той посочи редица примери, в които ясно личат опитите на мнозинството да постави под съмнение дейността на различни регулаторни, надзорни или контролни органи, сред които Комисията „Кушлев", надзорните съвети на Агенцията за приватизация, Агенцията за следприватизационен контрол, Съветът за Електронни медии, Комисията за регулиране на съобщенията и Бюрото за контрол на СРС.

Според депутата от левицата целта на управляващите е единствено да бъдат подменени съставите на тези органи и така да си гарантира политическия контрол върху тях. Найденов изтъкна, че следвайки частните си интереси, мнозинството игнорира факта, че съответните органи имат фиксиран мандат. Нарушава се и основният принцип да няма пряко самовъзпроизвеждане на партийното мнозинство в институции и контролни органи. Управляващите не се съобразяват и със заложените принципи на ротация при различна продължителност на мандатите и квота за представителите на различните власти и институции.

„Тези намерения на мнозинството бележат една опасна тенденция за концентрация на власт и на политически диктат на парламентарното мнозинство", категоричен беше Найденов. Депутатът от левицата добави, че са на лице и опити за натиск върху съдебната власт, както и опити на премиер и министри да се произнасят като органи на правораздаването на принципа  „виновен, защото е посочен".  „Това е една нерадостна картина, която сериозно се разминава с принципите и приоритетите, за които говори министър-председателя. Втази картина няма да видим реално необходимите антикризисни мерки, няма да видим действията, насочени към социална защита на мнозинството от хората, няма да видим и същинската законодателна дейност на Народното събрание", заяви Ангел Найденов.

Депутатът от левицата беше категоричен, че Коалиция за България ще използва всички възможности, които й предоставят международните й контакти и Конституцията на Република България, за да се противопостави на тези неприемливи и порочни опити.

 

Пълният текст на Декларацията на Коалиция за България може да прочетете тук.