ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ със законопроект за достъп на хора в неравностойно положение до телефон 112

Атанас Мерджанов: Над 100 000 българи нямат достъп до спешния телефон

„ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ внесе промени в Закона за националната система за спешни повиквания с единен европейски номер 112. Предлаганите поправки са в две направления: да се осигури достъп до националната система на граждани със слухови или говорни увреждания и промените да влязат в сила на 6 месеца след обнародването в Държавен вестник”, това обясни пред журналисти в парламента зам.-председателят на ПГ на левицата и говорител на партията Атанас Мерджанов.  Той припомни, че през 2008г. е  приет Законът за националната система за спешни повиквания, след което е имало нова европейска директива, с която трябва да се разреши достъпът на всички хора с увреждания. Мерджанов подчерта, че директивата е изтекла на 25.05.2011г. Социалистът припомни, че е имало две инициативи за такива законови промени от депутата от левицата Захари Георгиев в 41-то и 42-то Народни събрание и са приети на първо четене, но не е стигнало времето за тях. Мерджанов обясни, че 100 000 български граждани са с увреден слух и говорни възможности и БСП се е срещнала с представители на тяхната общност.

По думите му МВР е в състояние в рамките на 6 месечен срок да направи всичко необходимо, за да се намерят техническите възможности за решаването на този въпрос. Мерджанов заяви, че са направени изчисления и  необходимите средства за осигуряването на достъп на тези хора от бюджета са  150 хил. лева. Той коментира, че между първо и второ чете на бюджета е имало предложение на левицата да бъдат заложени тези средства, но то е било отхвърлено. Зам.-председателят на ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ обаче допълни, че министър Бъчварова е уверила, че МВР би могло да се справи с тази сериозна социална задача.

Георги Гьоков: Това е само първата крачка, за да се улесни животът на хората в неравностойно положение

„Това, което предлагаме ще помогне на много хора, които в момента нямат достъп до 112”, заяви депутатът от групата на левицата Георги Гьоков. По думите му техническите възможности за осъществяване на това са много и така се изпълнителната власт ще може да се съобрази с най-новите технически решения в Европа и света. Гьоков обясни, че депутати от левицата са провели срещи с представители на Съюза на глухите в България, които остро са поставили въпроса за тези промени. „Колкото и да се прави за хората с увреждания, то все е малко. Ще има и бъдещи действия за улесняване на тези, хора- така че да могат да бъдат пълноценни български граждани. Това е първата крачка в тази посока”, категоричен бе Гьоков.

Драгомир Стойнев: Надявам се Народното събрание да не остане глухо за молбата на Съюза на глухите в България

„Силно се надявам, че Народното събрание няма да остане глухо за молбата на Съюза на глухите в България – да се усъвършенства телефонният номер 112, така че и те, като равноправни граждани, да могат да се ползват от него”, заяви депутатът от ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Драгомир Стойнев. Той бе категоричен, че не е нормално в една европейска държава тази група да бъде извън обсега на оказваната помощ за хората с увреждания. Социалистът подчерта, че във Великобритания, Швеция, Дания, Франция- хората, имащи проблеми със слуха ползват специален номер или съществуващият вече номер е усъвършенстван.        

Политиката на управляващите не отговаря на интересите на българските граждани. Ние сме единствената й алтернатива

По повод инициативата за искане на вот на недоверие, Мерджанов заяви: „ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ е от 38 народни представители. Активно водим дискусии по различни секторни политики и на първо място бих поставил въпроса за социалната политика, демографската политика, сектор здравеопазване, отбрана, образование, вътрешна политика. Всичко е въпрос на консултации с останалите политически сили и народни представители, които биха подкрепили вот на недоверие.”

На въпрос дали очаква предсрочни парламентарни избори, Мерджанов коментира, че  живеем в премиерска република – всяко едно обществено отношение се пречупва през мнението на министър-председателя. „Политиката, която води това правителство не кореспондира с очакванията и потребностите на българските граждани. Ние сме алтернатива на тази политика, която това правителство и това мнозинство предлагат на българските граждани”, категоричен бе той.

Мерджанов подчерта, че БСП се готви за всякакъв вид избори, независимо каква подкрепа получава, защото политиката, която застъпва е правилната и полезната за страната и ще продължи да я отстоява.