Ивайло Калфин приветства споразумението за управление на глобалната мрежа

Българският евродепутат от Групата на социалистите и демократите в ЕП (С&Д) Ивайло Калфин приветства споразумението, постигнато между международната Интернет организация ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) и правителството на САЩ, благодарение на което регистрацията и регулацията на Интернет адреси, както и управлението на глобалната мрежа преминават под независим контролен съвет

Българският евродепутат от Групата на социалистите и демократите в ЕП (С&Д) Ивайло Калфин приветства споразумението, постигнато между международната Интернет организация ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) и правителството на САЩ, благодарение на което регистрацията и регулацията на Интернет адреси, както и управлението на глобалната мрежа преминават под независим контролен съвет.

Съгласно действащото досега споразумение от 1998 г. между ICANN и правителството на САЩ, дейността на организацията по регистриране, регулиране и управление на глобалната мрежа е обект на едностранен контрол от страна на министерството на търговията на САЩ.

Благодарение на официализираното вчера споразумение дейностите на международната организация, чийто управителен съвет се състои от компютърни специалисти от цял свят, ще се наблюдават от независими контролни съвети, назначени от самия ICANN.

"Приветствам постигнатото споразумение като някой, който познава лично част от борда на директорите на ICANN. Поздравявам ги лично, и чрез тях всички останали ръководители и служители на ICANN, които - благодарение на всеотдайната си работа - направиха възможно слагането на край на действащото досега споразумение. ICANN е напълно подготвена да поеме новите си отговорности и се надявам, че както Европейските институции, така и правителствата и гражданските общества на държавите членки ще предприемат необходимото, за да гарантират по-разширено сътрудничество с ICANN за развитие на свободен Интернет, в полза на европейските граждани", заяви Ивайло Калфин. Той припомни, че България винаги е работила отлично с ICANN.

"Не случайно имаме едно от най-либералните законодателства, свързано с Интернет, както и бяхме първата страна, която започна процедурата за създаване на Интернет домейни на кирилица", завърши Ивайло Калфин.