Михаил Миков: Пълен провал на правителството в областта на съдебната реформа

Ще ангажираме вниманието на ЕК заради тези негативни процеси

„Пълен провал на правителството по отношение на съдебната система и конституционните промени.” Това заяви председателят на БСП Михаил Миков по БНР. Той бе категоричен, че левицата ще ангажира вниманието на Европейската комисия за съдебните промени и негативните последици от това. Според него случващото се в съдебната система трябва да влезе и в предстоящия доклад на ЕК, засягащ случващото се в съдебната реформа. „Този доклад трябва да бъде негативен, ако ще бъде обективен”, каза още той.

Михаил Миков смята, че се създават репресивни функции на Инспектората, като конституционно този орган не е предвиден за такава дейност. Миков каза също, че се въвежда явно гласуване за членовете на ВСС, като по този начин ще се контролират съответните органи за управление на съдебната власт.

По повод променливите позиции на АБВ за съдебната реформа, Михаил Миков заяви, че сутринта пред камерите те са защитавали едни предложения, които по-късно обаче са оттеглили. „Този цирк, този театър вече не може да убеди никого, че АБВ гледа обективно, а не мисли как да се закрепи в управлението”, бе коментарът му.