От БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ се обявиха против членовете на ВСС да гласуват явно

Валери Жаблянов: Тайното гласуване е гаранцията за свободата на съвестта и личността

Депутатите от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ се обявиха срещу предложението членовете на ВСС да гласуват явно. „Реформаторският блок подведоха мнозинството, качиха го на шейна и го пуснаха без каска и катастрофираха по най-безобразния начин в днешния дебат”, заяви депутатът от левицата Валери Жаблянов. По думите му предложената конституционната промяна е зле обмислена, още по-лошо организирана и накрая приключи с пълно фиаско, „защото явното гласуване е символ на диктатурата на улицата”. Жаблянов бе категоричен, че явното гласуване е антиподът на демокрацията и идеята за явното гласуване е символ на тоталното сриване на представата на една партия, самообявила се за демократична в очите на българската общественост. „Уважаеми колеги от РБ, никога не съм допускал, че можете да предлагате явно гласуване в един колективен орган като израз на демократичност. Искам да подчертая, че тайният вот е гаранцията за свободата на съвестта и на личността”, каза още Валери Жаблянов.

Депутатът от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Филип Попов бе категоричен, че целта на промените е овладяване на ВСС. Първо гласувахме разделянето на двете колегии, за да може по-лесно в един по-малък състав те да бъдат контролирани. Сега въвеждаме явното гласуване. На всички е ясно, че явното гласуване се извършва под зоркия поглед на прекия им ръководител. Прокарването на явното гласуване на практика ще доведе до по-тежки зависимости и до отчетност, но не публична, а отчетност по отношение на зависимости”, каза още Попов.

Народният представител от левицата Чавдар Георгиев призова депутатите, ако искат ВСС да бъде зависим, да подкрепят явното гласуване. „Ако сте за това да има самостоятелна, както изисква Конституцията, независима съдебна власт и нейният орган по управление да е независим, гласувайте за тайно”, каза още Георгиев.