Кристиан Вигенин беше избран за съпредседател на новата съвместна парламентарна асамблея EURONEST

Българският евродепутат от Групата на Социалистите и Демократите в ЕП (С&Д) Кристиан Вигенин беше избран за председател на Делегацията на Европейския парламент в новата съвместна парламентарна асамблея за връзки между ЕС и страните-съседи от Източното измерение (Беларус, Молдова, Украйна, Грузия, Армения, Азербайджан) - EURONEST

Българският евродепутат от Групата на Социалистите и Демократите в ЕП (С&Д) Кристиан Вигенин беше избран за председател на Делегацията на Европейския парламент в новата съвместна парламентарна асамблея за връзки между ЕС и страните-съседи от Източното измерение (Беларус, Молдова, Украйна, Грузия, Армения, Азербайджан) - EURONEST.

Съгласно процедурата, от страна на Европейския парламент в новата съвместна парламентарна асамблея се включват членовете на интерпарламентарните делегации за връзки на ЕП със страните от Източното измерение (ЕС-Беларус, ЕС-Молдова, ЕС-Украйна и ЕС - Южен Кавказ) и представители на законодателните събрания на съответните държави. Председателят на Делегацията на ЕП в EURONEST е и съпредседател на съвместната парламентарна асамблея.

"Учредяването на подобна съвместна парламентарна асамблея между Европейския парламент и страните от Източното партньорство ще даде възможност за пряка комуникация на парламентарно равнище по сериозни въпроси, като икономическото развитие, социалните въпроси, демокрацията и човешките права", заяви след избирането си българския евродепутат. Той обърна внимание, че инициативата EURONEST е поредна важна стъпка в приобщаването на страните-партньори от Източното измерение към европейското семейство.

"Разчитам на активно и ангажирано участие в дейността на EURONEST, както от страна на евродепутатите, така и от страна на представителите на 6-те страни от Източното партньорство", подчерта още в изказването си Кристиан Вигенин.

Според календара за дейности на EURONEST 21 и 22 октомври в Стокхолм ще се проведе среща на председателите на Комисиите по външна политика на националните парламенти на държавите - членки на ЕС, на която, съвместно с новоизбрания съпредседател Кристиан Вигенин и заместник-председателят на ЕП Пал Шмит ще бъдат обсъдени всички въпроси, свързани с учредяването и работата на асамблеята.