Националните доплащания трябваше да започнат да се изплащат от днес

Антон Кутев: Новото правителство не е в състояние да осигури единствената антикризисна мярка в областта на селското стопанство     Изплащането на националните доплащания трябваше да започне от днес и земеделските стопани да получат по 25 лева на декар

Антон Кутев: Новото правителство не е в състояние да осигури единствената антикризисна мярка в областта на селското стопанство

 
 

Изплащането на националните доплащания трябваше да започне от днес и земеделските стопани да получат по 25 лева на декар. Това заяви депутатът от Коалиция за България Антон Кутев в парламента. По думите му тези средства са крайно необходими на земеделските производители, които на свой гръб усещат ефектите от световната криза и са застрашени от фалит ако държавата не ги подкрепи.

Депутатът от левицата Пенко Атанасов обясни, че по договорка с Европейската комисия националните доплащания за земеделските производители са можели да започнат от 1октомври. Той призова земеделските стопани да си искат парите, защото те са им необходими в условията на криза,  договорени са и са осигурени в бюджета.

Димчо Михалевски добави, че става въпрос за общ ресурс от 880 милиона лева, от които 670 милиона са осигурени от ЕК, а 210 милиона лева са средствата в бюджета за национално съфинансиране.

Социалистите изразиха опасенията си, че изплащането на директните плащания за единица площ няма да започне и от 1 декември. Причината е, че Държавен фонд "Земеделие" не си е свършил работата. „Новото правителство не е в състояние да осигури единствената антикризисна мярка в областта на селското стопанство", коментира Антон Кутев.

            От  левицата призовават земеделските производители да си търсят националните доплащания за единица площ, чието изплащане вече трябваше да започне.