Социалистите и демократите в ЕП окуражават сближаването на Молдова с ЕС

Групата на Социалистите и демократите в ЕП (С&Д) подкрепя сближаването на Молдова с Европейския съюз и се надява на постепенно стабилизиране на ситуацията в страната

Групата на Социалистите и демократите в ЕП (С&Д) подкрепя сближаването на Молдова с Европейския съюз и се надява на постепенно стабилизиране на ситуацията в страната. Това стана ясно след провелата се днес среща между министър-председателя на Молдова Влад Филат и евродепутатите от Групата на С&Д Ханес Свобода,  заместник-председател на Групата и Кристиан Вигенин,  координатор  в Комисията по външна политика.

В рамките на разговора евродепутатите изтъкнаха задоволството на европейските социалисти и демократи от постепенното стабилизиране на политическата ситуация в Молдова и изразиха надежда "този процес да приключи успешно с избирането на кандидата на спечелилата парламентарните избори  "Коалицията за европейска интеграция" Мариан Лупу за президент на страната".

Ханес Свобода и Кристиан Вигенин подчертаха също така готовността на европейските социалисти и демократи да подкрепят стъпките на новото правителство в Молдова за излизане от социалната и икономическа криза, в която се намира страната, както и за трайно решаване на проблема в Приднестровието.

Евродепутатите изтъкнаха също така позицията на социалистите и демократите в ЕП на окуражаване на сближаването между Молдова и Европейския съюз, включително чрез активното участие на страната в инициативата "Източно партньорство". В този контекст беше подчертано и че Групата на С&Д не вижда в това някаква форма на конкуренция с Русия за влияние в страната, а напротив  -  по този начин се подчертава общия интерес и на ЕС, и на Русия Молдова да бъде стабилна икономически и политически;

По време на разговора беше подчертана и особената важност, която социалистите и демократите в ЕП отдават на преодоляването на проблемите, свързани с политическия контрол над медиите, свободата на словото, човешките права - въпроси, по които предишните управляващи бяха сериозно критикувани от европейските представители.

В заключение представителите на Групата на социалистите и демократите в ЕП заявиха намерението си да подкрепят включването на финансов пакет за подпомагане на финансовата стабилност и икономическото развитие на Молдова в бюджета на ЕС за 2010 г.