Михаил Миков: България намалява със 110 човека на ден и с 4,6 човека на час

Демографска политика не се прави с десни мерки

В последните години България годишно намалява с около 40 хиляди човека. Всяка година изчезва един град като Кюстендил. С тези темпове България намалява със 110 човека на ден и с 4,6 човека на час. Ако това не бъде променено, след десет години  населението на страната ще се стопи до 6,6 млн. души”. Това заяви от парламентарната трибуна лидерът на БСП Михаил Миков в декларация от името на парламентарната група на социалистите. Според него тежките демографски проблеми са резултат от неизпълнение на основните конституционни функции на държавата за гарантиране на социалната сигурност и намаляване на социалните неравенства. „Демографска политика не се прави с десни мерки”, категоричен бе Миков. Той се обърна към управляващите с думите, че при тяхното управление държавата абдикира от своите задължения и понастоящем е свила преразпределителната си дейност до нива от около 37-38% или с около 10-12% по-малко от средноевропейските нива. „В условията на криза ограничението на преразпределителната функция на държавата води единствено до повече бедност и неравенства. Но не решава нито един проблем. Демографската криза е достигнала равнище, при което тя вече се превръща в заплаха за държавността и демократичния ред в България”, каза още председателят на БСП. Той припомни, че по предложение на левицата парламентът е задължил Министерския съвет до 30-ти ноември да разработи и внесе в Народното събрание краткосрочни и средносрочни мерки за преодоляване на демографската криза. „Днес е 4-ти декември и това видимо не се случи. Социалният министър само споменава, че ще прави стратегия, но когато се реализира тази стратегия, в България може да не са останали граждани да й се радват”, допълни Миков. Той продължи, че в приетия бюджет няма решения на причините и последиците за демографската криза - намаляване на населението, бедността, безработица, неравенства, липса на перспектива, икономическа несигурност, териториален дисбаланс. „Това е безотговорно поведение на правителство и мнозинство. Това показва колко малко днес управлението се вълнува от проблемите на България”, каза още лидерът на БСП.

Миков заяви, че единственият социален коректив на това правителство е интересът на милиони българи – българи, които искат друго бъдеще за България и всички партии, които наричат себе си национално отговорни, трябва да се включат в спешни мерки за преодоляване на демографската катастрофа в България. „Ние от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ предлагаме такива мерки, предложихме ги и при приемането на бюджета, но бяха лековато отхвърлени от мнозинството. Ще продължим, защото това е интересът на България и на милионите български граждани, които искат да имат бъдеще тук, в България”, завърши Михаил Миков.

 

Пълният текст на декларацията:

 

 

УВАЖАЕМА Г-ЖО ПРЕДСЕДАТЕЛ,

УВАЖАЕМИ ГОСПОЖИ И ГОСПОДА НАРОДНИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ,

 

При откриването на тази сесия, от нашата парламентарна група се обърнахме с декларация, с която искахме да привлечем вниманието на всички народни представители- и на управляващите, и на онези, които за пред хората не са част от коалицията, но участват в управлението и го подкрепят, като е нужно, а и на опозиционните партии, към един проблем, от чието преодоляване зависи бъдещето на България. Говоря за демографската криза - за скоростта, с която българската нация се топи; за все по-отчетливата загуба на способност на нацията ни да се самовъзпроизвежда с онези темпове, които да дадат перспектива за бъдещето на страната, по-дълго от няколко десетилетия.

В края на годината, след повече от една година управление на десницата и два рестриктивни бюджета с няколко актуализации ситуацията е обезпокоителна. Защото демографската политика не може да се прави с десни мерки.

 

Днес българите намаляват. В последните години България годишно намалява с около 40 хиляди човека. Всяка година изчезва един град като Кюстендил. С тези темпове България намалява със 110 човека на ден и с 4,6 човека на час. Ако това не бъде променено, след десет години  населението на страната ще се стопи до 6,6 млн. души.

Замразени са социални плащания, защото при раждане на първо дете и тази година бе замразен размерът на плащането. Увеличени са размерите на плащането за трето дете минимално, но кой млад човек ще тръгне да очертае такава перспектива пред себе си при тези ниски доходи?

Днес българите застаряват и България е една от държавите с най-ниска раждаемост от държавите-членки на ЕС. През 2014 г. коефициентът на раждаемост е бил 9.4 ‰ при средно 10.4 ‰ за ЕС. И няма как да е иначе, щом държавата не провежда никаква политика за стимулиране на раждаемостта.  

България е с най-висока смъртност измежду всички държави-членки на ЕС. През 2014 г. коефициентът на смъртност е 15.1 ‰, което е с четири промила по-високо от средното за ЕС равнище (11.1‰). У нас, над 8 на всеки 1.000 живородени деца не навършват 1 година. Това е близо два пъти по-високо в сравнение със средното за ЕС равнище. Няма как да е иначе в държава, която има крайно пазарна политика в здравеопазването.

Продължаващите миграционни процеси на младежи до 30 г. допълнително засилват тенденцията за стареене на нацията. Защото гордостта от ниските данъци и ниските доходи убива перспективата за развитие пред квалифицираните младежи на България, защото отвореният Европейски съюз им дава много повече възможности за доходи и за нормален живот – за тях, за семействата им. Така е застрашено и икономическото развитие на България.

 

Все по-малко българи имат достъп до здравеопазване. Управляващите десни проведоха една абсурдна от гледна точка на човешките права и съвременни стандарти реформа, според която хората в България вече се делят на социално значими и социално незначими. Имаш ли пари, получаваш лечение. Нямаш ли - чакаш. Трайно изолирани от системата на здравеопазването са всички, които по една или друга причина имат задължения. Достъп до лечение имат все по-малко хора, но бюджетът за здраве, който за десетина години се увеличи с над 1.000%, остава същият - над 4 млрд. лв. годишно.

Няма повод за гордост, че бюджетът за здраве не е намален, след като хората, в чиято полза ще се разходва той, са значително по-малко, стотици хиляди по-малко, отколкото досега. Бюджетът за следващата година възпроизведе мрачното статукво: малкото богати осигуряват своето здраве, а играчите в процедурите за обществени поръчки са осигурени, но всичко това става на гърба и за сметка на хората. Оттам идват и високите нива на смъртност, с които България е злощастен първенец в Европа.

Българите не получават нужното образование

През тази година над 13.000 българчета не тръгнаха в първи клас, защото са извън България. Още няколко десетки хиляди ученици не могат да продължат началното си и средно образование по същите причини - защото у нас липсва перспектива и търсят своя шанс извън България. Отделно, 20% от децата в предучилищна и училищна възраст изобщо не ходят на училище. А делът на преждевременно напусналите системата е един от най-високите в ЕС.

Нараства броят на ученици, които прекратяват обучението си в страната поради заминаване в чужбина. Те са средно 26% от общо напусналите за последните няколко години.

Най-честите причини, водещи до отпадане от училище, са в резултат на икономическата емиграция на родителите в чужбина, ниският стандарт на живот в някои семейства, невключване в системата за предучилищно възпитание и подготовка и др.

Само за последните три години са закрити и преобразувани 55 държавни и общински училища в рамките на това, което някои наричат "оптимизация на училищната мрежа". Процес изключително тревожен, който изисква анализ и преразглеждане на политиката.

Обаче бюджетът за следващата година предвижда устойчиво намаляване на средствата за образование с по 8,5 млн. лева годишно и пренасочване на държавни пари в частни училища.

И защо закриваме държавни и общински училища, след като наливаме значителен публичен ресурс в частните такива?

У нас подготовката за училище е най-скъпа в цяла Европа. За първолаците са нужни 338 лв., а за по-горните класове - не по-малко от 488 лв. Как ще си позволят тези суми всички онези няколко стотин хиляди работещи бедни, на които днешното управление отне възможността да възстановят данъка върху дохода си? И защо така и не пожелахте в бюджета за следващата година да бъдат предвидени стимули и за децата след 1-ви клас?

 

УВАЖАЕМИ ГОСПОЖИ И ГОСПОДА НАРОДНИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ,

Тежките демографски проблеми са резултат от неизпълнение на основните конституционни функции на държавата за гарантиране на социалната сигурност и намаляване на социалните неравенства. При Вашето дясно управление държавата абдикира от своите задължения и понастоящем е свила преразпределителната си дейност до нива от около 37-38% или с около 10-12% по-малко от средноевропейските нива. В условията на криза ограничението на преразпределителната функция на държавата води единствено до повече бедност и неравенства. Но не решава нито един проблем. Демографската криза е достигнала равнище, при което тя вече се превръща в заплаха за държавността и демократичния ред в България. И тази заплаха става все по-осезаема при бездействието на управляващото мнозинство.

Припомням, че Народното събрание по наше предложение задължи Министерския съвет до 30-ти ноември да разработи и внесе в Народното събрание краткосрочни и средносрочни мерки за преодоляване на демографската криза в Република България.

Днес е 4-ти декември и това видимо не се случи. Социалният министър само споменава, че ще прави стратегия, но когато се реализира тази стратегия, в България може да не са останали граждани да й се радват.

Защото пак казвам: демографска политика не се прави с десни мерки.

В този бюджет няма решения на причините и последиците за демографската криза - намаляване на населението, бедността, безработица, неравенства, липса на перспектива, икономическа несигурност, териториален дисбаланс. Това е безотговорно поведение на правителство и мнозинство. Това показва колко малко днес управлението се вълнува от проблемите на България.

 

УВАЖАЕМИ ГОСПОЖИ И ГОСПОДА НАРОДНИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ,

Къде е тази обосновка за мерките за демографската криза в приетия бюджет? Точно обратното – бюджет на стабилността на финансите и бюджет на крайна нестабилност на демографската перспектива пред България. В тази обстановка ние от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ заявяваме категорично: „единственият социален коректив на това правителство е интересът на милиони българи – българи, които искат друго бъдеще за България и всички партии, които наричат себе си национално отговорни трябва да се включат в спешни мерки за преодоляване на демографската катастрофа в България. Ние от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ предлагаме такива мерки, предложихме ги и при приемането на бюджета, но бяха лековато отхвърлени от мнозинството. Оттук насетне ще продължим, защото това е интересът на България и на милионите български граждани, които искат да имат бъдеще тук, в България.