От БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ се обявиха против заличаването на полските пътища

Депутатите от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ гласуваха против предлаганите от управляващите промени, с които на практика се заличават полските пътища

Депутатите от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ гласуваха против предлаганите от управляващите промени, с които на практика се заличават полските пътища. Зам.- председателят на НС Янаки Стоилов определи ситуацията с предлаганите от управляващите промени като парадоксална. „На първо четене се обсъжда законопроект за изменение и допълнение на Закона за опазване на земеделските земи, а на второ четене – народни представители и мнозинството в комисията ни предлагат промени  в Закона за собствеността и ползването на земеделски земи, които точно нарушават опазването на земеделската земя”, каза още Стоилов. По думите му това, което се предлага, създава условия за премахване на полските пътища и по този начин да се засегне точно тази част, която осигурява достъп до част от обработваемите земи.

Депутатът от левицата Светла Бъчварова заяви, че със Закона за опазване на земеделските земи се променят 4 закона, които не са обсъждани в комисията така, както е необходимо. „Това е порочна практика, която трябва да се преустанови”, категорична бе тя. По думите й Законът за собствеността се променя вече 3 пъти, като е бил направен реверанс към земеделските производители полските пътища да могат да се предоставят под наем, да има правно основание за тяхното ползване и съответно да се ползват субсидии за тях. „Това, което се предлага сега, е полските пътища да се заличат въобще, защото те влизат в масива за ползване, което означава, че ще ги ползваме и в някакъв момент може да бъдат тотално размити, да изчезнат”, обясни Бъчварова. Тя припомни обявената преди няколко дни информация от Министерство на земеделието, според която има 25 млн. парчета земя и 3,5 млн. собственици. „Ако тези собственици решат да ползват земята си в  някакъв момент, те няма да имат път, защото този път ще бъде изтрит от картата и затова тази промяна ще създаде много проблеми в бъдеще от общините да могат да получават и пазят тези полски пътища”, каза още Светла Бъчварова.