Румен Гечев: Защо се иска актуализация на бюджета след тези „огромни успехи” в приходите?

Янаки Стоилов: Ще се забравят ли думите на Борисов, че който му предложи актуализация, трябва да му даде и оставка?

„Защо се иска актуализация на бюджета след тези „огромни успехи” в приходите? Нали до сега се повтаряше как 2 млрд. лв са дошли в приходите. Тогава защо искате актуализация в разходите, който надвишава? Това е изумително!”. Това заяви народният представител от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ проф. Румен Гечев от парламентарната трибуна. Той попита защо не се използват тези приходи за обратно изкупуване на дълг, а вместо това се иска следващите три години по 5.3 млрд.лв. „Такъв дълг не е теглила България от Втората световна война. Това е абсолютен рекорд в историята на страната”, коментира той.
Проф. Гечев припомни, че до изборите управляващите в десетки интервюта са казвали, че няма предпоставки за актуализация, а след изборната нощ се е оказало, че има нужда от такава и то близо 1 млрд. лв. „Защо се налага сега?”, попита той и обясни, че тя е в размер на 880 млн.лв. „От тях се казва, че 480 млн. лв са необходими за финансиране на европейски програми. Вие на 26.10 ли разбрахте, че България е член на ЕС и има програми, който ще трябва да бъдат финансирани и рефинансирани?”, подчерта проф. Гечев. По неговите думи министърът на финансите е заявил, че 400 млн. лв са необходими в актуализацията заради това, че двамата министри – на отбраната и  на МВР, не са изпълнили решенията на собствения си Министерски съвет. „Сега данъкоплатците ще трябва да платят за провала на реформите в двете министерства. Откъде на къде хората ще плащат за това, че двамата ваши министри са некадърници и не желаят да осъществят реформата?”, попита още народният представител.
Проф. Румен Гечев обясни, че актуализации на бюджети се правят, но при два фактора - рязка промяна в икономическата обстановка в ЕС и нашите партньори и при природни бедствия и катаклизми. Той посочи, че и в двата случая няма промяна. „Министерство на финансите и правителството не са си направили сметките, допуснали са грешки в разчетите, които ни струват близо 1 мрлд.лв.”, заключи проф. Гечев.

Янаки Стоилов: Ще се забравят ли думите на Борисов, че който му предложи актуализация, трябва да му даде и оставка?

„Актуализацията трябва да бъде отхвърлена и с юридически аргументи. Това е прецедент в практиката на парламента”, допълни зам.-председателят на БСП Янаки Стоилов. Според него не е допустимо чрез законопроекта за бюджета за предстоящата година да бъдат правени промени в текущите разходи. „Може би това „подпъхване” беше направено от правителството, за да се забравят думите на министър-председателя пред неговите министри, че тези, които му предлагат актуализация на бюджета, ще трябва да му предложат и своите оставки”, припомни Стоилов. Той подчерта, че много неща се казват силно, а после практиката ги опровергава.

Драгомир Стойнев към управляващите: Една година беше изцяло ваша, а накрая идвате в 12 без 5 и предлагате да се увеличи дефицитът

„Гласувах против не заради нарушението на закона, а защото маските паднаха”, заяви народният представител Драгомир Стойнев. Той подчерта, че една година правителството убеждава колко добре се движи икономиката, как добре върви държавата и всеки месец се трупат излишъци, защото се справят с поредните предизвикателства. „Една година беше изцяло ваша, а накрая идвате в 12 без 5 и предлагате на НС да се увеличи дефицитът. Дясното правителство би трябвало да намалява дефицита, а вие сега показвате, че не сте се справили, заблуждавали сте ни, приходите не са такива, каквито са. Защо беше необходим този цирк и да заблуждавате хората?”, попита Стойнев.

Дора Янкова: Ако ще има актуализация, е редно да бъдат включени и българските общини

„Ако ще има актуализация, е редно да бъдат включени и българските общини”, заяви народният представител Дора Янкова. Тя обясни, че има новоизбрани около 1000 кметства, за които няма предвидени пари за ноември и декември, защото Изборният кодекс миналата година е бил променен. „Предлагам да има допълнителни трансфери към общините 20 млн.лв, от които 11.5 млн.лв. за новообразуваните кметства и за обезщетение на изборни лица за мандат 2011-2015 г – 8.5 млн”, поясни тя. Янкова сигнализира, че все още не са разплатени аварийните дейности в общините и предложи да бъдат предвидени средства и за това.