Евгени Кирилов: Важно да бъде изпратен балансиран политически сигнал към всички страни от региона

По време на обсъждане на въпроса за отпадане на визовия режим за страните от Западните Балкани в Комисията по външни отношения на Европейския парламент евродепутатът от Групата на европейските Социалисти и Демократи (С&Д) Евгени Кирилов подчерта, че е важно да бъде изпратен балансиран политически сигнал към всички страни от региона

По време на обсъждане на въпроса за отпадане на визовия режим за страните от Западните Балкани в Комисията по външни отношения на Европейския парламент евродепутатът от Групата на европейските Социалисти и Демократи (С&Д) Евгени Кирилов подчерта, че е важно да бъде изпратен балансиран политически сигнал към всички страни от региона.

Евгени Кирилов отговори и на изказване на германския евродепутат Бернд Поселт от Европейската народна партия (ЕНП), който подчерта, че скоро е бил в Македония и е останал с впечатлението, че приемането на българско гражданство от македонци създава сериозни проблеми. Г-н Кирилов поясни, че примерът с Македония е много неподходящ, тъй-като процедурата за получаване на българско гражданство е сложна и изисква доказване на български произход.

Освен това, молби за получаване на българско гражданство датират и от преди присъединяването на България в ЕС, добави Евгени Кирилов. Той призова, да не се смесва процеса на изграждане на една нация с национализма и припомни случая Спаска Митрова.

По-късно същия ден, Евгени Кирилов участва и в учредителното заседание на Делегацията на Европейския парламент към Съвместния парламентарен комитет ЕС - Македония. Г-н Кирилов предложи в работната програма на делегацията през следващия мандат да влязат и въпросите за възстановяването и опазването на българските военни гробища в Македония, както и въпросът за тенденциозното нарушаване на правата на македонските граждани, получили второ българско гражданство, като спомена и драстичния случай на отношение към Спаска Митрова.