Георги Свиленски: Няма визия за развитието на БДЖ. Отново ли ще предложите спиране на влакове и закриване на гари?

Подготвя се летище „София” за един определен концесионер, смята Жельо Бойчев

„Миналата година имахме същия бюджет за транспорта и в частност на БДЖ. Приехте го всички заедно, в следствие на което- през януари бяха спрени 180 влака, излязоха и пътници, и железничари на улицата, и бяхте принудени да промените субсидията на БДЖ „Пътнически превози”. Това заяви народният представител от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Георги Свиленски от парламентарната трибуна. Той припомни, че транспортната комисия единодушно е застанала зад министъра на транспорта и са били готови на всичко, за да може БДЖ да има бъдеще. „Не само, че не искате да участвате в комисията по транспорта, но вие не мотивирате и отказа си за това, че не искате да подкрепите някои от трите бизнеспроекта на министерството на транспорта”, подчерта Свиленски. Той коментира, че не се предлага никаква визия за развитието на влаковете. „Може би отново ще предложите спиране на влакове и закриване на гари?”, попита народният представител.

Свиленски припомни, че Московски и Горанов преди няколко дни са се завърнали от Китай. „Бях много щастлив, когато ви видях да се возите, заедно с премиера, на новите влакове в Китай. Мислех си, че идвайки си в България вие ще донесете радостната вест и на българските железници, именно приемайки някои от вариантите за оздравяване на БДЖ”, каза още той. Депутатът от левицата изрази съжаление, че предложената концепция не намира подкрепа в министерство и то без мотиви.

„Това, което предлагате – да дадете на концесия летище „София” и парите – 600 млн, ще ги налеете в БДЖ, спрете да заблуждавате българското общество. Няма как да го направите”, коментира още той. Свиленски призова тези 600 млн. да бъдат дадени от бюджета, а после да намерят начина да ги съберат. „Но не можете да правите заложник едното дружество на другото. 600 млн от концесия са парите, които трябва да отидат в сребърен фонд и те не са пари на министерството на траспорта, а на българските граждани”, подчерта народният представител. Свиленски е категоричен, че тези пари не могат да се прехвърлят вътре в сектора.

Жельо Бойчев към управляващите: Подготвяте летище „София” за един определен концесионер

„Приемайки този подход за избор на концесионер на летище „София”, знаейки че бъдещият концесионер трябва да заплати 600 млн. лв, че ние сме осъдени и трябва да плащаме още към 100 млн, че ще има изисквания да бъдат направени инвестиции- изключително много стеснихте евентуалните участници. Имам огромни съмнения, че цялата тази процедура се подготвя за един концесионер и той е от една южна държава на нас”, заяви народният представител от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Жельо Бойчев. Според него ще бъде накърнен националният интерес, а парите ще бъдат загубени за Сребърния фонд.