Д-р Ибришимов: Бюджетът на НЗОК лишава бедните от здравна помощ

Това, което беше прието вчера, по никакъв начин не отговаря на заявените намерения за реформи в здравната ни система

Приетият вчера бюджет на НЗОК лишава най-бедните слоеве от обществото от здравна помощ. Това коментира депутатът от БСП Лява България д-р Иван Ибришимов, който критикува остро вчера от парламентарната трибуна предложения законопроект за бюджета на Националната здравно осигурителна каса за 2016 година. Въпреки споровете, той беше приет на второ четене от управляващите.

„Това, което беше прието вчера, по никакъв начин не отговаря на заявените намерения за реформи в здравната ни система. В него не са направени никакви разчети на разходите по основния и допълнителния пакет от медицински дейности, нито на така нареченото комплексно лечение, обясни д-р Иван Ибришимов. - Разходите на НЗОК ще бъдат разпределни между отделните РЗОК по здравни дейности. Това е в противоречие с финансовото устройство на НЗОК, определено със Закона за здравното осигуряване (ЗЗО). Според този закон бюджетът на НЗОК се разпределя по видове дейности, а не и на регионални части“.

Според депутата от БСП Лява България, приетият вчера бюджет на НЗОК създава условия за корупция. „Става въпрос за онази част от закона, в която след сключване на Националния рамков договор ще има нов механизъм на лимитиране, а именно не по лечебни заведения, а по здравни дейности, обясни той. - Законът дава възможност на директора на РЗОК да закупи всяка една от тези дейности, от което си иска лечебно заведение на територията на РЗОК. Този вид лимитиране е дори по-лош от съществуващия до сега“.

Д-р Ибришимов критикува остро и въвеждането за пореден път на лимити за болничната медицинска помощ. „Лимитирането на дейността показа на практика своята непригодност във всяка една от предишните години, заяви той. - Негативните последици за лечебните заведения и за пациентите са известни на всички. Само през тази година над 35 милиона лева не са изплатени на болниците за реално извършени медицински дейности на здравно осигурени лица. С лимитите се наказват добрите болници – тези, които са търсени и предпочитани от пациентите. Тези лимити недопустимо ограничават даденото със закон право на пациента на свободен избор на лекар и лечебно заведение в цялата страна. Освен това, въвеждането на лимити заедно с основен пакет изправя пациентите пред невъзможна ситуация в случай на изчерпан такъв. Ако лечебното заведение откаже прием на пациент заради изчерпан лимит, то ще бъде санкционирано за отказан достъп по основния пакет. А, ако приеме болния, няма да му бъде платено и ще бъде санкционирано за нарушение на финансовите параметри на сключените договори“.

Според народния представител от левицата приетият вчера бюджет на НЗОК обрича най-бедните слоеве от населението на силно ограничен достъп до медицинска помощ. „Аз представлявам БСП, която е социална партия, и не мога да се съглася с подобно решение!“, заяви д-р Ибришимов.