Мариана Бояджиева: БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ иска да се увеличат средствата за БАН в Бюджет 2016г. с 12 млн.лв

Извършва се геноцид към българската наука

„БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ предлага да се увеличат средствата за БАН в Бюджет 2016г. с 12 млн.лв. Срамно е, че спрямо 2015г увеличението на средствата за БАН е само с 400 000 лв., което всъщност е увеличената вноска към Европейската метеорологична служба, която се изплаща през БАН и реално увеличение за тях няма”. Това заяви народният представител от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Мариана Бояджиева от парламентарната трибуна. Тя припомни, че при първото управление на ГЕРБ средствата за БАН са били намалени драстично с 40%, а Симеон Дянков е обяснил, че това е кризисна мярка. „За съжаление тя се оказа с тежки последствия - средната заплата е под 530 лв., напуснаха около 1500 български учени. Това не може да се определи по друг начин, освен като геноцид към българската наука”, категорична е Бояджиева.

Народният представител смята, че  това, което се случва с българската наука, е ритуално самоубийство. „Не е нормално началната заплата на учените да бъде от 400 до 450 лв средно. Те заслужават поне стартовата заплата на началните учители – около 600 лв”, подчерта Бояджиева. По нейните думи БАН чрез проекти осигурява 40% от своите приходи. „Това е знак, че те правят сериозни усилия, за да се справят с тази ситуация. Но за да участват в международни проекти, те трябва да имат и пари за съфинансиране, което не получават в момента в достатъчна степен”, коментира тя. Народният представител обясни, че всички парламентарни групи са внесли предложения за увеличаване на парите за наука, с изключение на ГЕРБ. „Това е знак за отношението към българската наука. Научният потенциал на държавата се стопява, губят се утвърдени традиции и школи”, каза още тя.

Мариана Бояджиева предложи по линия на проектното финансиране да се осигурят допълнителни възможности по програми за научни изследвания, свързани с национални приоритети, както и средства да се подпомогне достъпът на българските учени до международни програми и проекти.