Миков: Според Бюджет 2016г безработицата спада по механизма на Терминал 2

Според бюджета за 2016г децата на половината бедни родители, които тръгват в първи клас, във втори и трети клас- отпадат от училище

„Според бюджета за 2016г децата на половината бедни родители, които тръгват в първи клас, във втори и трети клас- отпадат от училище. Това е така, защото не се отпускат повече средства за безработица, защото тя спада по един ясен механизъм – този на Терминал 2. Такава политика предлага днешното правителство на българите”. Това заяви председателят на БСП Михаил Миков от парламентарната трибуна. Според него хората все повече  ще усещат този невидим резултат от управлението на ГЕРБ. „След Нова година ще го усетят с увеличените винетки, увеличени разходи за електроенергия, за да има пари за магистрали, с които си инкасирате проценти”, коментира Миков.

Драгомир Стойнев: Социалната политика се прави с любов. Трябват   желание и сили, за да се помогне на хората

„Социалната политика се прави с любов. Трябва да имаш желание и сили, за да се опиташ да подпомогнеш тези хора”. Това заяви народният представител Драгомир Стойнев от парламентарната трибуна. „Мнозинството не желае да ни чуе за демографските проблеми”, подчерта той и обясни, че министър Калфин не е представил своя план как ще се бори с този проблем, а срокът вече е изтекъл. „Опитахме се да му помогнем като му направихме предложения за отглеждане на деца от 1 до 2 години. Но тук става въпрос за децата с увреждания, за които по наши изчисления са необходими 7 млн.лв годишно”, каза още Стойнев. Той обясни, че през годините това обезщетение се равнява на 70% от МРЗ и припомни, че изведнъж ГЕРБ го е премахнало. „Всички знаем колко трудно се отглеждат тези деца, колко е несправедливо, какво е отношението на държавата към тях. От 240 лв да се вдигне обезщетението на 294 лв.- какъв е проблемът? Защо не се прави?”, попита народният представител. Според него това дори не е сблъсък между лявото и дясното, става въпрос за деца. Стойнев подчерта, че ролята на държавата е точно да подпомогне тези семейства. „Ние нищо друго не правим за тях. Понякога децата не приемат и личните асистенти. Майката жертва цялата си кариера, за да отглежда това дете. Ние го изчисляваме 70% от МРЗ и вие ще кажете, че това не е механизмът. Но когато няма друг? Предложете какъв да бъде и какво да направим”, коментира депутатът от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ.

Драгомир Стойнев подчерта, че винаги, когато се разчита на европейски средства, те са крайно недостатъчни. Той е категоричен, че не може една държава да се финансира изцяло от европейски програми, както е правителството на ГЕРБ. „Не знам дали има друга държава в ЕС, която толкова много да разчита на публични средства и държавата да преразпределя”, допълни той.

Корнелия Нинова: Можете да харчите 2 млрд.лв. за градинки, фонтанчета и паважи, а да няма 7 млн. лв за деца с увреждания

„Можете да харчите 2 млрд. лв. за капиталови разходи, за градинки, фонтанчета и паважи, откъдето ще крадете пари, а не можете да дадете 7 млн. лв за деца с увреждания. Що за аргумент е това?", попита зам.-председателят на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Корнелия Нинова. Тя коментира, че с този бюджет управляващите казват, че за БСП може работа, образование и доходи да са най-важното, но за тях те са последна грижа.