Красимир Янков: Реформа на МВР, която не е отразена финансово в бюджета, е невъзможна

Бюджетът на МВР е структуриран по същия начин, както и преди 20 г. 

"Бюджетът на МВР е структуриран по същия начин, както и преди 20 г.  Сега обаче се иска да е основан на програмно бюджетиране. Този, който разглеждаме, е наречен програмен бюджет без да е такъв". Това заяви народният представител от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Красимир Янков от парламентарната трибуна. Според него в предложението няма нищо ново. "Нали щеше да се прави реформа. Това не предполага ли Програма за Реформа, съпровождане и управление на промените?", попита той. По неговите думи характерът на обявените намерения за реформа са изкарали полицаите на улицата да протестират, за да защитят правата си. "От проектобюджета не личи каква реформа ще се прави и ще се прави ли въобще, какви са нейните приоритети и цели. А реформа, която не е отразена във финансови параметри е невъзможна", допълни народният представител.
"Превенция на тероризма не трябва ли да е приоритет със съпровождаща програма -  проблемът с бежанската вълна?", попита още Янков. Той е на мнение, че средата за сигурност налага съвсем други цели на бюджета. "Как ще се развиват и внедряват информационните технологии в МВР. От една страна заявявате намерения тези дейности да бъдат прехвърлени в т.нар. Държавно предприятие, от друга се предвиждат средства по бюджета на МВР. Не е ясно ще се внедряват ли нови полицейски системи, каквато необходимост е належаща и ще се поддържат ли съществуващите и с какви пари", коментира депутатът. Той посочи и конкретни системи - Интегрирана регионална полицейска система, която е от 1993г. и реално не се поддържа, а там е вързан Централният полицейски регистър, а същото важи и за Националното копие на Шенгенската информационна система.
Красимир Янков обърна внимание, че не се вижда рекламираната нова организация на издаване на личните документи в тригодишната прогноза. "Внесен е законопроект - отказвате ли се или разбрахте несъстоятелността на предложението на Бъчварова", допълни депутатът. По неговите думи предлаганият бюджет е в противоречие с обявените от управляващите намерения, от конкретни предложения и решения на мнозинството. "Пълен хаос. Питахте ли Бойко Борисов как да гласувате? Чух, че Бъчварова се оправдава с Горанов и имат различни мнения за условията, в който работят службите т.е. за ефективността на работа на МВР", коментира Янков.
Народният представител от левицата посочи, че представител на присъдружната партия на ГЕРБ е обиколил телевизионните студия, обяснявайки, че полицаите имат пропуски в обучението, квалификацията и преквалификацията и по този изведен от управляващите проблем няма решение с проектобюджета. "Няма конкретна програма, а в целите е посочено, че ще има първоначална и последваща специализирана подготовка, което е регулярна дейност на Академията на МВР и до момента", обясни той.
Според Янков най-сериозният аргумент за арогантността, самочувствието и престъпната небрежност на управляващите личи в приложение 3 към Бюджет 2016 и бюджетна прогноза за 2017 и 2018г. в програмен формат. "С така зададените индикатори по противодействие на престъпността около 100 000 броя регистрирани престъпления означава ли, че ако има повече няма да ги регистрират? С толкова голям бюджет ще неутрализираме само 25 организирани престъпни групи, а ще изготвят 560 аналитични документа? Г-н Цветанов, питам се ако вие сте се запознали, ще защитите ли предложението, как ще гласувате?", попита Красимир Янков.