БСП настоява СОС да отмени решението за именуване на улица на Богдан Филов

Парламентарната група на Коалиция за България и групата общински съветници на БСП в Столичния общински съвет отхвърлят и осъждат тенденциите да се реабилитират лица и събития от българската история, които са свързани с фашизма

Парламентарната група на Коалиция за България и групата общински съветници на БСП в Столичния общински съвет отхвърлят и осъждат тенденциите да се реабилитират лица и събития от българската история, които са свързани с фашизма. Това се казва в Декларация на депутатите и съветниците в СОС от левицата. Социалистите изразяват своето несъгласие с решението на общинските съветници от СДС, ДСБ и  ГЕРБ,  с което  се позволява наименуването на улица  в София и поставянето на барелеф в градинката пред сградата на Националния археологически музей на името на проф. Д-р Богдан Филов.

Абсурдни са днес опитите на българската десница да оневини, оправдае и реабилитира чрез подобни акции присъединяването на България  към Тристранния пакт. Всеки подобен опит буди омерзение и разрушава авторитета на страната сред нейните приятели в държавите от антихитлеристката коалиция, се казва още в Декларацията. Социалистите определят като несъстоятелни опитите на част от общинските съветници на ГЕРБ да се отрекат от собствения си вот, заявявайки, че той е продукт на външен натиск.

Групата общински съветници на БСП поема ангажимент  да внесе ново решение за отмяна на този акт на Софийския общински съвет.

 

Пълният текст на декларацията може да изтеглите тук.