Мая Манолова: С отказа от амнистия бившите министри доказват своята невиновност

Сеп 28, 2009 Новини БСП в медиите 0 2066

  Решението на бившите министри от кабинета Станишев да се откажат от амнистията, в случай че им повдигнат обвинения за непредпазлива безстопанственост, се е наложило заради спекулативното говорене на сегашните управляващи

 

Решението на бившите министри от кабинета Станишев да се откажат от амнистията, в случай че им повдигнат обвинения за непредпазлива безстопанственост, се е наложило заради спекулативното говорене на сегашните управляващи. Това заяви депутатът от Коалиция за България Мая Манолова в сутрешния блок на БНТ "Денят започва". Според нея с тази конкретна стъпка бившите министри демонстрират готовност да докажат своята невиновност. Манолова нарече безобразно хвърлянето на безпочвени обвинения към хора от предишното управление.

Според анонсирания бюджет за 2010 г. не се предвижда увеличаване на пенсии и заплати, а от 1 януари влизат в сила нови акцизи на горивата и енергоносителите, което означава, че животът ще поскъпва, а доходите на най-ниско платените няма да се променят и не е ясно как те ще се справят с кризата - това е аргументът от БСП да поискат увеличение на минималната заплата на 280 лв. или на необлагаемия минимум от 240 лв, поясни секретарят на ПГ на "Коалиция за България" Мая Манолова.

 

 

Какво още каза депутатът от Коалиция за България прочетете в пълния текст на интервюто:

 

Водещ: продължаваме с политическа тема. Доста новини излязоха вчера, още през уикенда от БСП, от семинара на левицата за отказ от амнистията на бившите министри на БСП, социални искания за повишаване на минималната работна заплата или пък, ако това е невъзможно да се въведе необлагаем минимум против осигуровките, падането им с 2%. В студиото сме с Мая Манолова, секретар на ПГ на Коалиция за България. Добро утро, госпожо Манолова.
Мая Манолова: Добро утро.
Водещ: Минахте в контраатака.
Мая Манолова: Така е. наистина един от основните анонси на семинара на Боровец е свързан с решението министрите да се откажат от възможността да ползват амнистията в случаите, че бъдат повдигнати срещу тях обвинения за непредпазлива безстопанственост. Наложи се да го направим с оглед поредния епизод от акцията „ревизия", от акцията дискредитиране от БСП с едно абсолютно спекулативно говорене, че този закон е приет с цел да бъдат оневинени бившите министри за извършени от тях престъпления, в случая непредпазлива безстопанственост. Всички аргументи, които бяха казани, че този законопроект е предложен от НДСВ, че по настояване на БСП веднъж беше върнат, а след това беше редуциран в 2/3, че е бил подкрепен от опозицията Иван Костов, Катя Михайлова и Лъчезар Иванов. Нищо така или иначе не можа да убеди управляващите и да спре тяхното говорене. Мисля, че с тази конкретна стъпка, че министрите ще подадат искания пред главния прокурор, че се отказват от възможността да бъдат прекратени срещу тях евентуални наказателни производства, ще спре това безобразно спекулативно говорене.
Водещ: Имат ли юридическа стойност тези подавания на такива заявления, как да ги наречем, искания да се спре ...
Мая Манолова: Според член 24 алинея 2 от НПК лица, срещу които са започнати наказателни производства, които подлежат на амнистия могат да се откажат от тази законова възможност...
Водещ: Възможно ли е по принцип ...
Мая Манолова: Да?
Водещ: Възможно ли е по принцип да се откаже човек?
Мая Манолова: Законът го предвижда и в това има логика. Тези, които се чувстват невинни да могат да го докажат по съдебен ред. Между другото това са случаи, които касаят и давността. Факт е, че до този момент, въпреки така широкото говорене за извършени нарушения, закононарушения, направени престъпления, срещу бивши министри, срещу тях няма повдигнати обвинения. Още по-малко би могло да има повдигнат обвинения по тези текстове, но тъй като говоренето на ГЕРБ и на премиера и на други политически лица от тази политическа сила просто не спря, че ще попречат на правосъдието да получат бившите министри своето справедливо наказание, което не е вярно и се наложи ние да вземем такова решение, че няма да препятстваме правосъдието, че министрите са готови да покажат пред органите на разследването своята не виновност и да се сложи точка на тази безобразна спекулация.
Водещ: Съжалявате, че този закон е бил приет през пролетта на тази година по настояване на Министерство на правосъдието с подкрепата на НДСВ? Така ли да ви разбирам?
Мая Манолова: Не бих казала. Този закон имаше своя смисъл, защото това е нормална практика в европейските държави да се амнистират леките престъпления. Отново ще си позволя да кажа, макар да се повтори десетократно през миналите седмици, че няма предпазлива корупция и това в никакъв случай не касае престъпленията по служба, които евентуално биха могли да бъдат извършени от ръководителите на едни министерства. Тази хипотеза изобщо не касае министрите, нито шефовете на агенции или каквито и други длъжностни лица. Тя принципно би могла да се приложи срещу ръководители на предприятия, но всъщност прокуратурата, която беше един от вносителите на този закон за амнистията и която беше много активна при неговото приемане и която настояваше амнистията да се разпростре и върху извършени престъпления до 1 юли 2008 година твърдеше, че такива дела в последните 20 години не са образувани. Тоест това е една фикция, но това е една илюстрация как акцията ревизия, как акцията за развиване на БСП се развива в публичното пространство и как даже в случаите, които ние реагираме, както беше отговорът на тези обвинения, няма нагласа обществото да чуе нашето мнение, поради което може би в една част от случаите трябва да бъдем по-категорични в действията си,в изявленията, а в случаите, в които става дума за откровени клевети и лъжи, защо не съответно оклеветените лица да потърсят правата си по съдебен ред, както между другото обяви, че ще постъпи Румен Петков с финансовия министър.
Водещ: Да, даже той днес ще внесе ...
Мая Манолова: ... това безпочвено хвърляне на обвинения към хора от предишното управление, защото това слага едно петно не само върху управлението и върху тях, но и върху БСП, което трудно след това ще бъде заличено, ако не го опровергаваме своевременно.
Водещ: Да, кажете за тези социални мерки, които предлагате, в смисъл това са идеи ваши, които в момента не могат да се реализират, нямате мнозинство. В смисъл 280 лв. да стане минималната работна заплата, а ако не облагаем минимум 240 лв.
Мая Манолова: Доста сме притеснени от начина, по който тази година...
Водещ: Защо?
Мая Манолова: ... се подхожда към изготвянето на бюджетната рамка и републиканския бюджет. Оказа се, че съвсем изненадващо бюджетът е готов и тази седмица ще бъде внесен в парламента, което означава, че за първи път от практиката на последните години на нашето демократично развитие ще се внесе бюджет, без съответното обсъждане, както със социалните партньори, така и с Националното сдружение на общините.
Водещ: Имате опасения?
Мая Манолова: Имаме сериозни опасения, защото това не е правилно. Това, което се анонсира в публичното пространство е доста притеснително, защото освен замразяването на пенсиите и на доходите на хората ...
Водещ: Тази дума е забранена, тя не се употребява.
Мая Манолова: Добре, бих казала, не увеличаване или съхраняване, няма да бъда точна. Реално доходите, ако не бъдат индексирани, ще бъдат намалени на хората в най-затруднено финансово състояние, защото знаете, че от 1 януари следващата година ще се повишат акцизите на горивата, на енергоносителите, а и според предвижданията на правителството се очаква инфлация след септември месец тази година, което означава, че животът ще поскъпва, а доходите на най-ниско доходните групи от българските граждани няма да растат, което ще постави под съмнение ...
Водещ: Това е аргумента да искате облагаем минимум...
Мая Манолова: ...справи с кризата.
Водещ: Защо не го наложихте, когато имахте възможност да го направите, даже го премахнахте чрез плоския данък?
Мая Манолова: Ако сте проследили какво се случваше с политиката на правителството по отношение на доходите, в най-ниско доходните групи имаше една непрекъсната тенденция за повишаване на техните доходи.
Водещ: Вдигаха се пенсии, бюджетни заплати.
Мая Манолова: нямаше година, в която работна заплата да не е повишавана и ако си спомняте, когато беше въведена единната 10 % ставка, това беше съпроводено с повишаване на минималната работна заплата, за да може да бъде компенсиран именно плоския данък за хората, които получават минимални работни заплати.
Водещ: Сега не виждате такава политика и затова настоявате.
Мая Манолова: ... е нормално да се въведе необлагаемият минимум като защита именно на хората от кризата. Между другото има подобни решения на европейските институции, това е една политика, която предишното правителство провеждаше, а именно тежестите на кризата да не бъдат унесени от обикновените хора, от стопанските субекти, защото в крайна сметка всички антикризисни програми, всички бюджетни промени се правят именно за хората. Ако те ще станат на по-ниско ниво от своите доходи, това обезмисля изобщо усилията на правителството.
Водещ: Споменахте общините и това, че по повод на бюджета. Има намерение на за съкращаване на общини.
Мая Манолова: Днес е Денят на диалога, в който представителите ...
Водещ: За това ви питам.
Мая Манолова: ... на законодателната власт ще се срещнат с представителите на местната власт. Депутатите от нашата парламентарна група ще участват активно в днешните разговори, защото и много от общините са поставени в критична ситуация, не само с оглед предвижданото 10% намаление на трансферите от държавния бюджет към общините, което означава, че на практика средствата за образование, за здравеопазване ще бъдат намалени и реално всеки един от нас ще получава по малко пари за здраве, но предвид замразяването на повечето от проектите в общините, което ги поставя, мисля, че към края на тази година ще изправи част от тях направо пред фалит, предвид и естественото намаляване на техните собствени приходи в условията на криза, би следвало антикризисните мерки на правителството да бъдат насочени именно към обикновените хора и към общините и в следващия бюджет по никакъв начин да не се съкращават именно техните разходи, защото бюджетът не е просто счетоводство, той би следвал да бъде насочен към хората и общините.
Водещ: Благодаря ви за разговора. Мая Манолова беше гост в нашето студио за параметрите на контра атаката, която предприе ПГ на левицата.