ПГКБ хвана министър Трайчо Трайков в конфликт на интереси

  От левицата сезираха Комисията за борба с корупцията в Народното събрание Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков е в конфликт на интереси заради предишната си длъжност

 

От левицата сезираха Комисията за борба с корупцията в Народното събрание

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков е в конфликт на интереси заради предишната си длъжност. За това алармира сигнал, подаден от Парламентарната група на Коалиция за България към Комисията за борба с корупцията.

В началото на септември, по време на заседание на Министерски съвет Трайков докладва по проекта за каскадата „Горна Арда". Приема се решение, според което хидроенергийната компания „Горна Арда" става инвеститор на проекта за изграждане на каскадата, а 30% от каскадата се държат от австрийските компании EVN Bulgaria и Alpine. Министърът, обаче, е заемал пост като прокурист в EVN Bulgaria. В отговор на въпрос на депутата от левицата Корнелия Нинова самият Трайков призна, че е напуснал длъжността само три дни преди да стане част от правителството. Това е в разрез с чл.9, ал.2 от ЗПРКИ, алармират от левицата. Според законодателството лице, заемащо публична длъжност няма право да се разпорежда с държавно или общинско имущество в интерес на компания, в която е било член на управление 12 месеца преди датата на назначаването му на държавния пост. Икономическият министър, обаче реши да тълкува закона като заяви, че прокуристът не е орган на управление. Прокуристът е е търговски управител, упълномощен от търговец да управлява предприятието му срещу възнаграждение, е записано в Търговския закон. Трайчо Трайков реално е управлявал фирма EVN Bulgaria три дни преди да заеме поста си.

Очаква се Комисията за борба с корупцията към Народното събрание да извърши проверка по случая.