Корнелия Нинова: Това правителство води България към катастрофа с пълна сила

Корнелия Нинова обобщи реформите на правителството

„Това правителство води България към катастрофа с пълна сила и е подпечатано от собствения му самоубийствен анализ за състоянието на държавата”. Това заяви от парламентарната трибуна от името на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ зам.-председателят на групата Корнелия Нинова. В оценката си към правителството тя се позова на доклад, изготвен от Министерство на финансите. Тя цитира данни от него, според които вместо икономически растеж – икономически спад; вместо финансова стабилност – дългове, дългове, дългове за поколения; вместо социална държава – неравенство, бедност, нищета, мизерия за народа. „И ако сега някой от управляващите стане да ме опровергае, да знае, че опровергава себе си. Ако пък някой стане да се оправдае с предишни управления на страната, нека погледне сравнителните таблици в този доклад и тогава да коментира фактите”, каза още депутатът.

Корнелия Нинова обобщи реформите на правителството: „образователна – която чрез прехвърлянето на финанси към частните училища, обрича държавното и общинското образование и гарантира неграмотни млади българчетата и ограничен достъпа до образование. Здравна – ако си богат, ще се лекуваш, ако не – ще чакаш, ако дочакаш. Пенсионна – работиш, докато умреш. Съдебна – да овладеете съдебната власт! Пък българинът да чака бърз и прозрачен съдебен процес и корумпираните да ги види някога в затвора”.

Корнелия Нинова бе категорична, че Българската социалистическа партия ще продължава да отстоява друго развитие на България - силна икономически държава, което да бъде опора и защита на малкия и среден бизнес и на българското производство; силна социална държава, която да бъде опора за слаби и беззащитни! „Възможно е друго управление на България. Призовавам левите хора в България да го поискат, а ние като партия ще го покажем и докажем!”, завърши Нинова.

 

ДЕКЛАРАЦИЯ

на Парламентарната група „БСП лява България“

 

Госпожо Председател, дами и господа народни представители,

Измина една година от управлението на правителството и мнозинството от 43-ото Народно събрание. Те бяха съставени, с компромиси между несъвместими по своята същност партии, но с една цел, която е записана в програмата на правителството и тя е финансова стабилност и ниски нива публичния дълг, ускорен растеж на българската икономика, нарастване на доходите и социалните плащания на българските граждани.

Обикновено след едната година правителството се хвали колко много е постигнало.

Днес ние бихме искали да ви представим различна гледна точка, като се опираме на един документ, правителствен, казва се анализ в икономиката на България, издаден от Министерство на финансите през септември 2015 г. Всичко, което ще чуете от сега нататък, е цитати на правителството.

Първо обещание – икономически растеж, и първа оценка след едната година управление – икономически срив. Защо, цитирам: “Растежът на обороти на промишлените предприятия през м. август отбеляза спад за първи път от август 2014 г. и се понижи с 2,3% на годишна база.“ Тоест производството - надолу!

Второ, „търговията на дребно премина на отрицателна територия през август и се понижи с 1,8% спрямо съответния период на предходната година.“ Значи търговията - надолу!

Трето, сигурно ще кажете: „Ние строим – правим пътища, магистрали, спортни зали, и това съживява производството и икономиката.“ Да, ама не! „Индексът на строителната продукция отчете спад от 0,4% на годишна база през август, пише самото правителство.“ Тоест и строителството – надолу!

Четвърто. Вие ще кажете: „Понеже има сигурност, бизнесът работи спокойно.“ Нищо такова показателят на бизнес климата в страната се понижава с 2,9 пункта през септември! „Предприемачите са по-резервирани относно бъдещата си дейност.“ Значи и бизнесът – надолу!

Пето. Надявахме се поне в сферата на услугите да има някакъв растеж, но този доклад опровергава и тези наши надежди. „По отношение на услугите през юли износът на услуги се понижава на годишна база.“ Тоест услугите – и те надолу!

Шесто. Когато нямаш собствена икономика, разчиташ , както казва министър-председателят, на началниците от Брюксел да ти помогнат. Уви! И те не ви вярват! Чуждестранните инвестиции от плюс 111 през февруари 2014 г. падат на минус 163 през април 2015 г. Тоест и инвестициите – надолу!

Седмо. Щом партньорите не помагат, народът ще подкрепи ли правителството си? Не се случва. Потреблението от ръст 1,1 през март 2014 г. се срива до над минус 3 досега. Тоест и потреблението – надолу, с 4 процента! Това са все цитати от правителствен доклад.

Втора обещание – финансова стабилност и ниски нива на публичния дълг. Да видим какво самоотчитате по този въпрос. „Салдото по консолидирания бюджет бе положително в размер на 622 млн. лв. на касова основа към края на август.“ Простичко означава 622 млн. лв. имате повече в касата.

Как си позволява Министерството на финансите да опровергава министър-председателя, който постоянно повтаря, че сте събрали в повече 2 млрд. и 400 млн. лв.

Кой е прав и кой лъже? Ако са били събрани 2,400 млрд. лв., къде отидоха 1 млрд. и 800 млн. за два месеца, та останаха 622 млн. лв. в края на август?! Къде се изхарчиха тези пари предизборно?...

Нека се опитаме да изчистим и едно друго противоречие. Правителството казва, че: „Натрупаният от началото на годината излишък достигна 675 млн. евро“, институтът „Молинари“, който е сравнил финансовото състояние на европейските държави стига до извода, че най-закъсващи сред длъжниците в Европа са България и още 4 държави.

На 24 октомври българската държава е изхарчила приходите за 2015 г. и вече живее на кредит, цитира вестник „Фигаро“ и алармира за тежкото състояние на държавата.

Като заговорихме за излишъци и кредити, обещаните в програмата ниски нива на публичния дълг се превърнаха в 12,2 млрд. евро държавен дълг и ще растат с още 5 млрд. лв. догодина в Бюджет 2016. Тоест държавният дълг – нагоре!

Трето обещание – нарастване на доходите и социалните плащания. В живота, а не на думи, това се превърна в замразяване на 14 социални плащания и то спрямо най-беззащитните – тези с увреждания, майките, децата, социално слабите. Това се случи по време, когато в доклада на Министерството на финансите, пише, че цените на храните продължават да нарастват и инфлацията при тях се ускорява до 1,2% на годишна база. Когато доходите са замразени, а цените растат – това означава едно – обедняване. Бедността е проблемът на проблемите!

Въпреки че безработицата намалява с минимални части от процента, в този доклад пише, че през юли и август все по-малко хора са намерили работа както по програмите на правителството, така и на свободния пазар на труда.

Четвърто обещание – реформи.

Образователна – която чрез прехвърлянето на финанси към частните училища обрича държавното и общинското образование и гарантира неграмотни млади българчетата и ограничен достъпа до образование.

Здравна – „Ако си богат, ще се лекуваш, ако не – ще чакаш, ако дочакаш.“

Пенсионна – „Работиш, докато умреш.“

Съдебна – да овладеете съдебната власт! Пък българинът да чака бърз и прозрачен съдебен процес и корумпираните да ги види някога в затвора.

Дами и господа народни представители, това правителство води България към катастрофа с пълна сила и е подпечатано от собствения му самоубийствен анализ за състоянието на държавата. Вместо икономически растеж – икономически спад. Вместо финансова стабилност – дългове, дългове, дългове за поколения. Вместо социална държава – неравенство, бедност, нищета, мизерия за народа.

И ако сега някой от управляващите стане да ме опровергае, да знае, че опровергава себе си. Ако пък някой стане да се оправдае с предишни управления на страната, нека погледне сравнителните таблици в този доклад и тогава да коментира фактите.

Българската социалистическа партия ще продължава да отстоява друго развитие на България - силна икономически държава, което да бъде опора и защита на малкия и среден бизнес и на българското производство; силна социална държава, която да бъде опора за слаби и беззащитни!

Възможно е друго управление на България. Призовавам левите хора в да го поискат, а ние като партия ще го покажем и докажем!