Чавдар Георгиев: Подправянето на изборни протоколи да бъде наказвано с 8 години затвор

Искаме подправянето на изборни протоколи да бъде квалифицирано като тежко престъпление с наказване до 8 години лишаване от свобода

Народни представители от ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ предложиха законодателна инициатива за промяна в Наказателния кодекс, предвид многото грешки и поправките на протоколи, които пътуваха между избирателните секции и общинските избирателни комисии.

„Внесохме първата от тези законодателни инициативи. Предложение за изменение на чл.308, който е свързан с подправка на документи. Искаме да  бъдат включени и протоколите на изборните комисии. Настояваме за тази промяна като допълнителна мярка срещу изключително порочната изборна практика, която се установява по време на избори”, обясни народният представител Чавдар Георгиев. Той допълни, че конкретният повод са изминалите избори, които са били опорочени и с нелегитимен резултат. „Спечелилите партии наложиха тази практика, а ние се мъчим да противодействаме на всичко това, което видяхме в изборната нощ”, подчерта той.  По неговите думи никой не е подозирал, че ще бъдат извършени такива чудовищни фалшификации. 

„Искаме подправянето на изборни протоколи да бъде квалифицирано като тежко престъпление с наказване до 8 години лишаване от свобода”, каза още Георгиев. Той поясни, че 90% от протоколите са поправени. „Всеки 9 от 10 протокола са с изменени съдържания. В Изборния кодекс това е забранено да се прави след обявяване на изборния резултат в съответната изборна секция”, категоричен е народният представител.

„ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ ще се бори с всички възможни средства срещу тази изкривена демокрация, за  да живеем в едно нормално общество. Надяваме се, че тези, които милеят за демократичните устои в България, ще ни подкрепят и този текст да мине много лесно и бързо като допълнение на Наказателния кодекс”, заключи Чавдар Георгиев.