Михаил Миков: Прогресивното облагане е не само въпрос на справедливост, но и на икономическо развитие

ПГ  на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ предложи и аргументира промени в Закона за данък върху добавената стойност, както и в Закона за данъците върху доходите на физическите лица

ПГ  на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ предложи и аргументира промени в Закона за данък върху добавената стойност, както и в Закона за данъците върху доходите на физическите лица.

"Предлагаме за пореден път Закон за изменение  и допълнение на закона за данъците върху доходите на физически лица, който предвижда прогресивно подоходно облагане. Прогресивното облагане е не само въпрос на справедливост, но и на икономическо развитие." Това заяви от парламентарната трибуна лидерът на БСП Михаил Миков. По думите му и тази година правителствената политика залага ниско преразпределяне през държавния бюджет – 37-38%, на фона на европейските страни, които разпределят средно около 50%. Това според него убива перспективите пред страната, засилва мизерията и бедността. Миков бе категоричен, че от ляво не приемат тази политика. „Затова предлагаме прогресивното подоходно облагане, което ще доведе до отстъпване на данъци на всички, които получават доходи под 1500 лв.”, каза още той. Миков определи цената на труда като убийствено ниска и добави, че не само води до бедност, но и в перспектива ще нанася все по-тежки поражения на българския бизнес, ще затруднява чуждите инвеститори в намирането на работна ръка, защото българските граждани отиват в чужбина, а с тях заминават и децата им. В тази връзка Миков припомни, че само тази година 13500 по-малко деца от тези, които е трябвало да започнат в първи клас, са записани в българските училища.

Михаил Миков заяви, че от ляво предлагат прогресивна, не много натоварваща високодоходните групи данъчна ставка. „Като казвам не много натоварваща, имам предвид облагането на такъв тип доходи в европейските страни и САЩ. В европейските страни високите облагания достигащи до 40-50% са нещо обичайно”, поясни той. Лидерът на БСП разясни скалата на облагане – доходите над 10 000 лв. да се облагат с 27%, съответно между 5000 и 10 000 лева с 25%, между 2000 и 5000 лв. данъкът  е 22% и от 1000 до 2000 – със 17% за горницата над 1000 лв. „Предлагаме и необлагаем минимум за хората с минимални работни заплати. България е страна на бедността и ако искаме да пречупим тази тенденция, ние трябва да покажем ясен знак на национална политика в това отношение”, добави председателят на социалистите. По думите му тази година правителството  във внесения законопроект за бюджет не предвижда увеличаване, коригиране на помощите за издръжка на дете, помощите за майчинство, социални плащания, които са свързани с хората с ниски доходи. „Ето поради тази причина ние предлагаме завишаване на необлагаемия минимум с 15 на сто за първо дете и с още 10% за второ дете. Това е свързано с един стимул по отношение отглеждането на деца”, съобщи Миков. Той бе категоричен, че хоризонтът на демографската перспектива се скъсява и припомни, че чака с нетърпение какви мерки ще даде правителството  в изпълнение на решение на НС от края на юли, при положение, че във внесения бюджет такива мерки няма, напротив – има замразяване на мизерията.