БСП вкара в парламента прогресивното облагане

Миков към управляващите: Защо ви е страх да кажете, че отнемате социални права?

След няколко месеца усилия, БСП успя да вкара в парламента законите за данъците на физическите лица и за данък добавена стойност, които засягат важни за голяма част от българите промени – връщането на 10%-ия  данък на работещите с минимална работна заплата, въвеждането на прогресивното подоходно облагане и намаляването на ДДС за детските стоки.     Заедно с корпоративното подоходно облагане ще бъдат гледани и другите данъчни закони, свързани с  него. Това стана възможно днес  след предложения от страна на председателя на НС на БСП Михаил Миков и зам.-председателят на левицата Янаки Стоилов. Мнозинството първоначално отхвърли и двете предложения в зала, но след острата реакция на левицата, управляващите сами предложиха пакетът данъчни закони да бъдат гледани заедно в началото на следващата пленарна седмица.

Миков към управляващите: Защо ви е страх да кажете, че отнемате социални права?

„Не може да се подменя смисълът и съществуването на българския парламент. Управляващите имат мнозинството да отхвърлят и прогресивното подоходно облагане, да не приемат облекчението на ДДС за детските храни и пособия”, заяви лидерът на левицата Михаил Миков от парламентарната трибуна и отправи въпрос към управляващите- защо се страхуват да обсъждат и да кажат аргументите си или както с полицаите искат да направят промените  през задния двор. „Това е недопустимо посегателство срещу смисъла на парламента, иначе няма смисъл от него”,  категоричен бе Миков и подчерта, че в този случай могат да се говорят нещата и на други места.

Михаил Миков се обърна към мнозинството с въпросите: „Имате спечелени избори и мнозинство, защо се страхувате да обсъждате тези въпроси? Защо се страхувате да кажете на полицаите, че дясно правителство отнема социални права?”. Той подчерта, че на председателя на НС е най-голямата отговорност за спазване на правилника. Миков бе категоричен, че не може един председател на комисия, пък бил той и Менда Стоянова, да погазва правилника, а председателят на парламента да не спазва чл. 78, според който трябва да включи тези точки в дневния ред- освен да се обсъждат и да се гласуват. „Скандален е отказът ви да включите законите за данъците на физическите лица и за данък добавена стойност. Прави са тези, които казват, че водите държавата към авторитарен, фашизоиден режим. Докарайте Бойко Борисов да ви напише какво да изпълнявате и да приключваме”, категоричен бе Миков.


Янаки Стоилов: Правилникът на НС е ръководство за дейността му, а не хартия

Зам.-председателят на НС на БСП Янаки Стоилов  подчерта, че чл. 78 ал. 1 от правилника за дейността на НС постановява комисиите да разглеждат всички законопроекти, които засягат една и съща материя и призова и председателят на комисията по бюджет и финанси да го изпълни. „Това означава в заседанието на комисията днес да бъдат включени  двата законопроекта за промени в закона за данъка на физическите лица и закона за данъка за добавената стойност. Няма как да продължим днес обсъждането в нарушение на правилника”, заяви Стоилов. Той заяви, че правилникът е  ръководство за дейността на НС, а не хартия, която да създава демократичен декор.