Атанас Зафиров: Работата на комисията за сваляне на имунитета на Сидеров беше като по сценарий

Сагата

"Веднага след  сформирането си, комисията по искането на главния прокурор за снемане на имунитета на народни представители бе свикана на заседание. С  тези си действия мнозинството показа, че за него е по-важно да лекува последиците от недъзите на системата, отколкото техните причинители, след като други много по-важни решения и закони отлежават с месеци преди да им се отдели внимание”. Това заяви от парламентарната трибуна народният представител от ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Атанас Зафиров. По думите му подходът на комисията е бил формалистичен и членовете й не са разполагали с необходимото време до началото на първото заседание да се запознаят с огромните по размери материали, предоставени от прокуратурата. „Остави се впечатлението за едно по-скоро емоционално, отколкото прагматично гласуване”, заяви депутатът от левицата. 

Зафиров подчерта, че  чл. 35 от правилника за дейността на Народното събрание гласи, че временните комисии се образуват за проучване на отделни въпроси. За два часа подготовка и по-малко от час заседание на комисията трудно би могъл да бъде проучен, който и да е било въпрос. Той възрази срещу начина,  по който е заседавала комисията и недопускането на заседанията  на народни представители, които не са членове. Социалистът подчерта, че комисията не е приела и правила за своята дейност, макар че е имало искане за гласуване на такива. Зафиров обясни, че заседанието е започнало с час закъснение поради ангажимент на председателя на комисията в друга комисия, а поради срив в системата за допуск в НС- определени журналисти не са присъствали, за да могат да отразят работата й.   

„Всичко това създаде усещането за един сценарий, една формалност в работата на комисията и волно или неволно участие в един предварително решен казус”, категоричен бе Зафиров. Той подчерта и странното наслагване на събития – първопричината за искането на прокуратурата съвпада по време с броенето на бюлетините в изборната нощ и съпътстващите го нарушения. Следва моменталното свикване на комисията и другата сюжетна линия развиваща се в НС с депутатските имунитети.