Сергей Станишев: Заставам изцяло зад кандидатурата на Георги Кадиев за кмет на София

Сеп 22, 2009 Новини БСП 0 1211

  Георги Кадиев без съмнения израсна като политик

 

Георги Кадиев без съмнения израсна като политик. Той се утвърди и като общински съветник в столицата с немалко инициативи и критики на сегашното състояние и вече добре познава положението и кусурите в управлението на София. Това заяви председателят на БСП и на ПГ на Коалиция за България Сергей Станишев пред Радио „Фокус". Лидерът на БСП изрази готовност да подкрепи изцяло Кадиев, ако той бъде подкрепен и номиниран от Градския съвет на партията. „Ще застана изцяло зад неговата кандидатура, както съм правил винаги", подчерта Станишев и допълни, че е работил активно и за кандидатурата на Стоян Александров през 2003г., на Татяна Дончева през 2005г. и на Бриго Аспарухов.

Сергей Станишев изтъкна, че са проведени много сериозни разговори с председателя на Градския съвет на БСП в София Румен Овчаров като се е търсило най-доброто решение. Един от обсъжданите варианти е бил кандидатът за кмет на столицата да бъде чисто партийна кандидатура. Друга възможност е била кандидатура, издигната от Инициативен комитет, която да търси по-широка подкрепа и сред центристки избиратели, при условие че се очертава вдясно да няма кандидатура. По думите на Станишев Софийската организация се ориентира към по- скоро партийна кандидатура, която е позиционирана ясно политически. Очертава се това да бъде именно Георги Кадиев. „Аз и целият Национален съвет ще се ангажираме изцяло с кампанията на Георги Кадиев за кмет на София, защото сега е време за консолидация на БСП", категоричен е Станишев.  

Според лидера на БСП предстоящите избори за кмет на София са важно изпитание за партията след неуспеха на националните избори. По думите му това няма да е лесна кампания, защото все още съществува еуфория в подкрепа на партията победител. „БСП трябва да покаже, че е партия, която може да води битки и в трудни състояния, и в трудни положения", добави Станишев.

Председателят на БСП изрази надежда, че с общи усилия ще се постигне един добър резултат за левицата и за софиянци. „Винаги съм твърдял, че София, която близо 20 години се управлява от десницата, се нуждае от един по-обществен социален подход в управлението", каза още Станишев. По думите му пред столичани продължават да  стоят редица нерешени проблеми като състоянието на зелените площи, трафика и неговата регулация, инфраструктурата, сметосъбирането и сметоизвозването. „Ще отдам всичко от себе си за кандидатурата на БСП, както би трябвало да направи всеки социалист", посочи още председателят на БСП.