Михаил Миков: Ако дискусията за родителите и хората с увреждания не се проведе в зала, ще се пренесе на улицата

НС отхвърли предложението на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ за намаляване на данъка за детските храни, пособията за деца и хора с увреждания

Председателят на БСП Михаил Миков направи предложение в седмичната програма на парламента да бъде включен Законопроект за допълнение на Закона за ДДС, свързано с намаляване на данъка за детските храни, пособията за деца и хора с увреждания. „За разлика от полицаите, майки с деца не излизат да блокират кръстовища. В същото време в бюджета за догодина са замразени помощите при едновременно две и повече деца, обезщетенията при отглеждане на дете от 1 до 2 години и месечната добавка при деца с увреждания”, уточни Миков. Той поясни, че това е една изключително голяма група, която в днешните условия живее много тежко в мизерията, която все повече се утвърждава от правителствената политика. „В този смисъл едно такова решение е крайно необходимо. Смятам за циничен към тези хора опитът на ръководството на НС да направи така, че да не се гледа законопроектът в пленарна зала с един трик – като правителството внесе изменения в данъчното законодателство само през един закон, този за Корпоративното подоходно облагане”, подчерта председателят на БСП и заяви категорично, че това е много скандално и пленарна зала трябва да го спре.

Миков подчерта, че не може с тази политика да се гради бъдеще на страната. „Спечелили сте изборите и сега от тази позиция трябва да направите нещо за страната. Не може тези деца да бъдат убивани от политиката на правителството и днешното мнозинство” каза още той. По неговите думи, ако дискусията не се проведе в зала, ще се проведе на улицата. „Така, както с полицаите, като криете от тях и не правите дискусия, се изнася на улицата. Така ще бъде  с майките и децата, родителите и хората с увреждания”, допълни Михаил Миков.

БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ направи предложение в програмата на Народното събрание да бъде включено и първо гласуване на Законопроект за изменение и допълнение на Закона за данъка върху доходите на физическите лица. Според зам.-председателя на БСП Янаки Стоилов това предложение е обосновано поради предстоящото обсъждане на промени в данъчното законодателство, но заедно с това е необходимо да бъде включено в програмата. „Предлагат се изменения в Закона за корпоративното облагане. Но в този законопроект са предвидени и промени и в други данъчни закони, включително в този за доходите на физическите лица. Това е подход, който не съответства на изискванията на закона за нормативните актове”, категоричен е Стоилов. Той обясни, че съгласно изисканията на правилника, законопроектите, които засягат една и съща материя, трябва да бъдат обсъждани едновременно. „Отхвърлянето на това предложение би означавало отказ преди разглеждането на бюджета, да се отклонят за дискусия законопроектите, които БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ е предложила за промени в данъчното законодателство”, заключи Янаки Стоилов.