Корнелия Нинова ще внесе сигнал до комисията за борба с корупцията

По смисъла на закона Трайчо Трайков не може да упражнява контрол по проекта „Горна Арда"   Депутатът от Коалиция за България Корнелия Нинова ще внесе сигнал до Комисията за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика срещу министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков

По смисъла на закона Трайчо Трайков не може да упражнява контрол по проекта „Горна Арда"

 

Депутатът от Коалиция за България Корнелия Нинова ще внесе сигнал до Комисията за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика срещу министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков. Сигналът е свързан с проекта "Горна Арда".  

Депутатът от Коалиция за България обясни, че за инвеститор на проекта е определена Хидроенергийната компания "Горна Арда" АД, 30 процента от капитала на която се държат от австрийските компании ЕVN и Alpine Bau. По думите на Нинова днес при парламентарния контрол Трайчо Трайков е признал, че три дни преди да бъде назначен за министър е напуснал мястото на прокурист на компанията ЕVN. „По смисъла на закона за конфликт на интереси той няма право нито да участва в обсъждането, нито във вземането на решения, нито да издава лицензи, удостоверения и документи, касаещи фирма, в която 12 месеца преди назначаването си за министър е бил орган на управление", заяви Нинова.

Говорителят на БСП изтъкна, че днес в пленарна зала Трайков се е опитал да се оправдае с това, че прокуристът не е орган на управление. Нинова цитира Търговския закон, според който прокуристът е търговски управител и управлява фирмата по упълномощаване от търговеца и собственика на капитала.

Това за мен е първият драстичен случай на конфликт на интереси на представител на правителството", коментира депутатът от левицата. По думите на Нинова новото управляващо мнозинство демонстрира воля да се справи с конфликта на интереси, но в случая се действа с двоен аршин. Тя подчерта, че  по смисъла на закона Трайчо Трайков не може да упражнява контрол по проекта „Горна Арда".