Европейските социалисти: Барозу не е лидерът, от когото ЕС има нужда в момента

Българияще работи добре с председателя на ЕК, но приоритет остава влизането в сила  на Лисабонския договор   Барозу не е лидерът, от когото ЕС има нужда в момента

Българияще работи добре с председателя на ЕК, но приоритет остава влизането в сила  на Лисабонския договор

 

Барозу не е лидерът, от когото ЕС има нужда в момента. Това заяви членът на групата на социалистите и демократите в ЕП Ивайло Калфин. Евродепутатът изтъкна, че е нормално правителството да се обяви за преизбирането на  Жозе Барозу, след като България влезе в ЕС по време на първия му мандат. „Факт е обаче, че Барозу не пое абсолютно никакъв ангажимент за следващите пет години", добави Калфин. По думите му председателят на ЕК е представил своята програма едва след многократното настояване от страна на европейските социалисти. „Ако прочетете тези 50 страници, те са пълни с лозунги. Няма абсолютно нищо конкретно", коментира евродепутатът. 

Калфин заяви, че европейските социалисти са настояли Жозе Барозу да се ангажира с поне 4-5 приоритета каквито според левицата в ЕП са запазването на работните места, условията на труд. „Той отказа да поеме тези ангажименти. Максимумът, който каза, беше - аз нещо може да се опитам да направя, но вие разбирате, че е трудно", заяви Калфин. Според него това е и една от причините при избора на кандидатурата на Барозу европейските социалисти да гласуват „въздържал се".

„Това гласуване е както оценка за неговата работа досега, така и израз на недоверието на близо половината евродепутати, че вторият му мандат ще бъде по-различен, по-убедителен от първия", заяви от своя страна Кристиан Вигенин. По думите му резултатът на Барозу е най-слабият в историята на ЕС. Председателят на ЕК получи само 13 гласа повече от нужните му според Договора от Лисабон. Това според Вигенин поставя Барозу в пълна зависимост от евроскептиците в Европарламента и той ще има затруднения при предстоящите гласувания по работната програма и по състава на новата Комисия.

Евродепутатът коментира и причината, поради която не бяха номинирани други кандидати за председателския пост, след като близо половината от евродепутатите са против или безразлични към кандидатурата на Барозу. Вигенин обясни, че номинацията за председател на ЕК се прави от Европейския съвет. Европейските избори показаха, че десницата е водеща политическа сила, а и в Европейския съвет преобладават министър-председателите, излъчени от десницата. „Логично беше представен десен кандидат, който беше подкрепен и от премиерите-социалисти в името на европейското единството", коментира евродепутатът. Той изрази своето разочарование от португалското правителство, оглавявано от социалист, което е можело да предотврати цялата тази дискусия, ако не беше номинирало отново Барозу.

Илияна Йотова обясни, че при обсъждането на кандидатурата на Барозу в групата на социалистите и деморатите в ЕП в една голяма част от аргументациите е присъствал терминът „двоен стандарт". „Всяка една делегация започваше с думите „ако трябваше да решаваме ние, щяхме да гласуваме против". Но тъй като се търсеше някакво сближение и общо мнение на цялата група, затова се предприе този компромисен вариант, да бъде „въздържали се", заяви Йотова.  По думите й не само българите говорят за това, че ЕК не е мерила с еднакъв аршин както различните страни в Европа в различните етапи на присъединяване, така и различните правителства.  

Според Йотова Жозе Барозу не е успял да се справи с кризата. По думите й в проекта за насоките, които той е представил, всичко е в бъдеще време. „Къде беше председателят на комисията в разгара на кризата  в европейските страни и защо тези мерки не бяха предприети по-рано", коментира евродепутатът.

Илияна Йотова заяви, че българското правителство ще работи с Барозу. „Нека да не забравяме обаче, че всички сме оптимисти за влизането на Лисабонския договор", изтъкна тя. Тя изрази очакване Барозу да бъде  надпартиен председател на  Комисията.  Дано да спази това свое обещание, защото оттук идват и всичките проблеми и бели тогава, когато партийният принцип стане водещ", коментира Йотова. Според евродепутата за работата  в комисията е важно не само повече доверие между двете страни, но повече отстояване и на българския интерес пред еврокомисарите. „Те не са богове - те са хора, като всички нас", каза в заключение Йотова.