Сергей Станишев: Строежът на АЕЦ "Белене" трябва да продължи

Сеп 14, 2009 Новини БСП 0 1318

България ще губи милиарди левове годишно, ако се откаже от енергийните проекти   „През последните 20 години имаше времена, когато българските политици казваха, че трябва да избягаме колкото се може по-далеч от Русия, да скъсаме всички връзки

България ще губи милиарди левове годишно, ако се откаже от енергийните проекти

 

„През последните 20 години имаше времена, когато българските политици казваха, че трябва да избягаме колкото се може по-далеч от Русия, да скъсаме всички връзки. Заради тази си позиция платихме висока цена и като държава, и като общество". Това заяви председателят на БСП и на ПГ на Коалиция за България Сергей Станишев по време на Шестия национален събор на приятелите на Русия край язовир „Копринка".

Бившият премиер нарече „пълна глупост" твърденията, че подписаните документи за българо-руските енергийни проекти не са прозрачни и публични и заяви, че договорите отстояват националните интереси.

Станишев беше категоричен, че строежът на АЕЦ "Белене" трябва да продължи. По думите му който работи днес срещу изграждането на АЕЦ "Белене", съзнателно или несъзнателно обслужва чужди интереси. Станишев припомни, че Сърбия и Турция имат аналогични проекти, но България има предимство пред съседните страни, тъй като разполага с разработен проект, който е одобрен и минал през много процедури.

На въпрос какви неустойки ще плати България, ако управляващите се откажат да участват в някои от вече подписаните проекти, Станишев отговори, че не може да посочи конкретна цифра, но смята, че само от такси и данъци бюджетът би изгубил милиарди левове годишно.

Бившият премиер даде висока оценка на желанието на председателя на ЕК Жозе Мануел Барозу да подкрепи страната ни за получаване на допълнителни компенсации заради затворените блокове на АЕЦ "Козлодуй". Според Станишев е добре това да стане бързо, тъй като предстои преглед на бюджета на ЕС.

Председстелят на БСП припомни, че българският парламент вече е ратифицирал споразумението, подписано от неговото правителство с руския кабинет, което урежда проблемите на хилядите българи, работили в СССР. Сега се очаква това да направи и Русия