Коалиция за България внесе питане до Конституционния съд за лустрационни текстове в Правилника на Народното събрание

Любен Корнезов: Не може да се потъпква с ботуши Българската Конституция   Коалиция за България внесе питане до Конституционния съд във връзка с лустрационни текстове в Правилника на Народното събрание

Любен Корнезов: Не може да се потъпква с ботуши Българската Конституция

 

Коалиция за България внесе питане до Конституционния съд във връзка с лустрационни текстове в Правилника на Народното събрание. Това съобщи на пресконференция депутатът от Коалиция за България Любен Корнезов. Социалистите не са съгласни със забраната бивши сътрудници на Държавна сигурност да бъдат в ръководството на парламента  и председатели на парламентарни комисии, но да имат право да бъдат министри. „Чл. 3 от нашия правилник е противоконституционен защото създава два статута на народните представители, а самата Конституция казва, че всеки един народен представител може да бъде избиран в органите на парламента", поясни Корнезов.  По думите му дали един депутат ще бъде избран или не е работа на пленарната зала с гласуване, а не се решава със закон.

Корнезов отбеляза, че  Коалиция за България не е пряко засегната от този лустрационен текст.  „Ние нямаме проблем, но сме за принципа, че в края на краищата не може да се потъпква с ботуши Българската Конституция", заяви депутатът. Според него ако Конституционния съд е последователен и действително защитава основния закон на страната, би трябвало да обяви за противоконституционен този текст.

Депутатът от Коалиция за България беше категоричен, че левицата ще атакува всяка дума, която противоречи на българската конституция. „За съжаление няма закони, няма нищо прието в тази зала зад мен", каза в заключение Корнезов.

 

От тук може да изтеглите пълния текст на пресконференцията