Спирането на стотици проекти от правителството ще нанесе тежък финансов удар върху общините

Сеп 11, 2009 Новини БСП 0 1534

"Не е нормално правителството да се занимава само с полученото наследство

"Не е нормално правителството да се занимава само с полученото наследство. Така се печели популярност, но трябват реални действия, каквито хората очакват." Това заяви председателят на БСП и на ПГ на Коалиция за България Сергей Станишев на пресконференция в Шумен, където се проведе заседание на Съвета по местно самоуправление и регионална политика към НС на БСП. Заедно с него на пресконференцията бяха депутатите от Коалиция за България Румен Петков и Димчо Михалевски, както и кметът на Шумен Красимир Костов.

Пред журналистите Сергей Станишев коментира липсата на управленска програма и законодателна инициатива от страна на управляващите и припомни, че първите приети поправки в някои закони са свързани с лобистки интереси. Станишев подчерта, че някои от действията на правителството не са обмислени добре като замразяването на минималната работна заплата, например. „Според нас минималната работна заплата трябва да бъде увеличена като антикризисна и социална мярка, защото замразяването й ще удари най-слабите, които ще останат под прага на бедността. Това не означава, че непременно всички заплати трябва да бъдат увеличени", каза Станишев.

Лидерът на БСП подчерта, че спирането на стотици проекти от правителството на Бойко Борисов, ще нанесе тежък финансов удар върху общините, повечето от които са били коректни към държавата. „Парламентарната група ще подготви списък с проекти, важни за общините, ще предприемем диалог с НСОРБ за прагматично решаване на проблемите", каза Станишев. Той подчерта, че активен диалог ще има и по подготовката на местните бюджети и реалната децентрализация на общините.

Станишев заяви, че приветства отблокирането на средствата по САПАРД, но подчерта, че зад това решение стои сериозна експерта работа на предишното правителство за отстраняване на допуснатите пропуски. „Програмите не се отблокират на  основа на политическите конфигурации", отбеляза Станишев.

Народните представители Румен Петков и Димчо Михалевски обобщиха, че спрените от новото правителство  проекти са 930 на обща стойност над 2 млрд. лв. „Някой трябва да понесе отговорността за това, защото последиците са свързани със съкращаване на работни места и нарушаване финансовата стабилност на общините", каза Петков. Той уточни, че по проект "Красива България" има спрени 15 проекта, 10 от които са на общини, които имат кметове от БСП или подкрепени от червените.

На журналистически въпрос Станишев отговори, че ако някой от министрите е нарушил законите, ще отговаря пред Темида, но онези, които са обвинени без причини, ще получат адекватна защита от партията.

По време на провеждащото се заседание на Съвета по местно самоуправление и регионална политика към НС на БСП бе направен анализ и бяха набелязани мерки във връзка с работата по Оперативните програми. Обсъдени бяха задачите на Съвета, свързани с предстоящото заседание на  47-мия Конгрес на БСП, както и законодателните инициативи на левицата за периода 2009-2011 година.