Министър-председателят Сергей Станишев посрещна на родна земя последния български контингент, участвал в операцията на коалиционните сили в Ирак

Мисията беше изпитание за всички нас, но вие достойно защитихте традициите Българската армия, каза премиерът „Най-сърдечно искам днес да ви поздравя с добре дошли у дома след една трудна и важна мисия по стабилизирането и възстановяването на Република Ирак

Мисията беше изпитание за всички нас, но вие достойно защитихте традициите Българската армия, каза премиерът

„Най-сърдечно искам днес да ви поздравя с добре дошли у дома след една трудна и важна мисия по стабилизирането и възстановяването на Република Ирак. Тази мисия беше голямо изпитание за Българската армия, но вие достойно защитихте традициите й”. С тези думи министър-председателят Сергей Станишев посрещна на летище София 155-те български офицери, сержанти и войници от последната, 6-а охранителна рота, с която България се включи в мисията. С това приключи окончателно участието на страната ни в операцията в Ирак.

Премиерът Станишев припомни, че България се включи в състава на коалиционните сили през август 2003 г. след трудно политическо решение. Той посочи също, че първите месеци и години са били време на огромно изпитание и за членовете на българския контингент, и за държавата ни. До 2005 г. дадохме много свидни жертви – 13 български войници и офицери: майор Георги Качорин, старши лейтенант Николай Саръев, офицерските кандидати Иван Инджов, Антон Петров, Свилен Киров, Димитър Димитров, Владимир Пашов, Гърди Гърдев, Преслав Стоянов, Валентин Донев, Марин Милев, Цветан Камов, Паун Георгиев, ще останат завинаги в редиците на Българската армия и ние с почит и уважение ще се отнасяме към техния подвиг и саможертва, заяви министър-председателят.

Премиерът Станишев посочи, че след като българското правителство е договорило нова форма на участие на Българската армия в мисията в началото на мандата си, досега не е дадена нито една жертва.

Пред членовете на последния ни контингент, участвал в операцията в Ирак, министър-председателят даде много висока оценка за професионализма, отговорността, всеотдайността, достойнството и високия дух, с които българските военнослужещи са изпълнявали задълженията си. Тази оценка не е само моя – всички наши партньори и военните специалисти я споделят, каза премиерът.

По думите му, в България малко хора знаят, че контингентът ни в Ирак е изпълнявал не само военна, а и чисто хуманитарна мисия. Той изтъкна, че и в Кербала, и в Дивания, и в лагера „Ашраф”, и в база „Кропър” българските военнослужещи ще бъдат помнени с добро и заради диалога и уважителното отношение към местното население, и с това, че реално са помагали на хората. Освен че гарантираха сигурност в районите, които охраняваха, българските войници, сержанти и офицери изпълниха близо 100 инфраструктурни проекта, обучиха над 1400 военнослужещи от новата иракска армия, лекуваха стотици иракчани.

Мисията в Ирак приключи, но пред вас стои нова задача – да предадете натрупания уникален опит от операцията на своите колеги в армията, подчерта премиерът Станишев. Според него това е особено важно сега, когато въоръжените ни сили се изграждат изцяло на професионален принцип.

Около 3250 кадрови военнослужещи от Българската армия са участвали за тези пет години в операцията на коалиционните сили в Ирак, съобщи началникът на Генералния щаб на Българската армия генерал Златан Стойков. Оценката му е, че това е довело до повишаване на оперативните способности на армията.

На церемонията по посрещането на българския контингент днес присъстваха посланикът на САЩ у нас Нанси Макълдауни и временно управляващият посолството на Ирак Фаузи ал Абдула. В разпространено изявление на посланик Макълдауни се казва: „По отношение на международния мир и сигурност България доказа, че е непоколебим приятел и безценен съюзник. Решението й да се присъедини към Коалицията не беше лесно и имаше своята цена. Приносът на България, направен с изключителен професионализъм и чувство на дълг, е от полза не само за Ирак и за Коалицията, но и за всички, твърдо решили да има сигурност в този регион”.

В памет на загиналите български военнослужещи в операцията утре, 18 декември, от 15.30 ч. ще бъде отслужена панихида в църквата «Св. Георги Победоносец» в София.