Лена Енева: Местната власт е длъжник на Габров

 Общинският съвет се превърна в

ЛЕНА ЕНЕВА е родена в Габрово. Завършила е топло- и ядрена енергетика в Техническия университет в София. Има специализации по финансов мениджмънт в СА "Д. Ценов" в Свищов и по информационни системи в ТУ в София. Преминала е обучения в САЩ, Франция, Португалия, Полша, Естония. В момента оглавява дирекция "Бюро по труда" в Габрово. Общински съветник шест мандата. На предстоящите избори за местна власт е номинирана от БСП за кандидат-кмет от коалицията "Алтернатива за Габрово".
 "Не споделям емоционалното насилие към избирателите, което осъществяват кандидатите по време на избори"
 
- Г-жо Енева, какво ви мотивира да приемете номинацията от БСП за кмет на община Габрово?
 - Взех решението трудно, хладнокръвно и след много размисъл. Не споделям лековатото, емоционално и доста пъти комерсиално отношение към управленските постове в България. Обществените лидери трябва да осъзнават отговорностите, с които са натоварени, и да вземат подобни решения след натрупан опит, знания, емоционален баланс и сериозна преценка. Благодарна съм за положителната оценка, която получих от общинската организация на БСП. Важна бе и неформалната, но искрена покана, изразена от много габровци.
 - Кои са основните проблеми, с които се сблъскват габровци, и как могат да бъдат решени?
 - Проблемите на габровци са същите, които изпитват и трябва да решават днес всички българи - липса на работни места, на възможности за кариерно развитие и за повишаване равнището на доходите, неособено ефективни и обърнати с лице към хората здравна, социална и образователна система. Всеобща несигурност не само в икономически и битов смисъл, но и в чисто физически. Усещането, че си натрапен и ненужен в собствената държава. Местната власт не е в състояние да реши сама тези проблеми, но единодействието й с институциите, с бизнеса, с работническите и синдикални организации и най-вече - с гражданите, може да окаже плодотворен обществен натиск, който да роди резултат.
 Имаме и специфични габровски проблеми. Община Габрово все повече се обезлюдява - това е процес, който тече с години. Причините са много, част от тях са свързани с икономиката и възможността за препитание и развитие. Друга - с липсата на подкрепа и разбиране на местната власт към индивидуалните и групови усилия на съсловни и квартални общности. Цялото внимание на администрацията в нашия град през последния мандат беше насочено към центъра на града. Промяната е видима, но хората не живеят само в центъра. Над две трети от населението обитава или работи извън широкия център и в малките населени места, където не е стигнал нито един европейски лев, нито една бюджетна стотинка. На управляващите им е по-лесно така - висока имиджова ефективност на вложените в инфраструктура европейски средства и ниска - от гледна точка на качеството на живот.
 - Как оценявате работата на досегашното ръководство на общината?
 - През приключващия мандат в общината влязоха много средства по европейски проекти. Заслугата за реализирането им е на много институции и личности. За съжаление усвояването и реализирането на европейските средства стана без реалното участие в процеса на габровци. Бизнесът и габровската експертна мисъл не бяха двигатели и вината за това е изцяло на местната власт. Липсата на прозрачност при реализация на проектите, неотчитане мнението на габровци оставя усещането за задкулисие. Имаме сериозен проблем с 8 млн. лв. принудителен държавен заем от непризнати разходи по европейски проекти.
 В сериозен проблем се превръща устойчивостта и качеството на дейностите по приключили вече проекти. Свидетели сме на спешни ремонти след току-що завършени строителни дейности.
 - Какви трябва да са приоритетите на бъдещия кмет на общината?
 - Габрово има шанс и може да бъде градът на обществените обсъждания, дискусии и защо не - референдуми. Хората трябва да повярват, че случващото се зависи от тях и властта е инструментът за това. Ако успеем да го постигнем, ще изчезнат съмненията за задкулисие и предопределеност, ще се мобилизира гражданската енергия.
 Необходима е подкрепа за развитие на малките населени места - това може да стане на базата на природните дадености, местните традиции, развитие на семейното фермерство и биоземеделието. Ще търсим външно финансиране, включително европейски средства от новия програмен период. Финансирането трябва да бъде насочено към дейности, които създават по-добро качество на живот.
 В рамките на позволеното е възможен местният протекционизъм за насърчаване на инвестициите с вътрешен ресурс. Трябва да има активна политика за привличане на инвеститори.
 Приоритети трябва да са образованието, културата, духовността. Интелигентният човек не е много удобен за управниците, защото е трудно манипулируем. Но той е капитал за всяка общност.
 - С какво смятате, че превъзхождате конкурентите си, кои са силните страни на вашата кандидатура?
 - Не споделям емоционалното насилие към избирателите, което осъществяват кандидатите по време на избори. Нека габровци отговорят на този въпрос. Двадесет години съм на обществената сцена в града, всеки може да прецени дали да ме подкрепи, защото съм подходящият избор.
 - БСП в Габрово избра коалиционна формула за местните избори. Това улеснява или затруднява поемането на ангажименти от името на социалистическата партия?
 - Колкото по-обединени се явяваме на избори, толкова повече показваме, че можем да работим за различни слоеве от обществото, да обединяваме личности с различни идеи. Няма по-общочовешки от левите идеи, които изповядва социалистическата партия. Поемането на такива ангажименти не е трудна задача, реализацията обаче може да се окаже нелека. Виждам предимствата си пред конкурентите именно в разбирането, че работата на местната власт трябва да бъде насочена към конкретните потребности на отделния човек или отделната общност.
 - На колко общински съветници се надявате?
 - През последните два мандата, в условия на монолитни мнозинства на управляващата партия ГЕРБ, върху местното самоуправление бяха нанесени сериозни поражения. Общинският съвет се превърна в "мълчащ" бутон за гласуване на решения, написани другаде. Обезсмисли се философията на съществуване на органа за местно самоуправление. Този монопол трябва да бъде разбит, иначе рискуваме да унищожим общинските съвети и идеята за местно самоуправление. Затова разчитам на повече съветници от левицата.
 - Очаквате ли размествания в листата заради преференциалния вот?
 - Преференциалният вот е прекрасна възможност гражданите да нанесат корекции върху представите на партиите за стойностните хора в управлението и политиката. Той дава възможности и за манипулации, но това са рисковете на демокрацията. Очаквам изненадващи размествания не само в нашата листа.
 - В българския политически живот жените са малцинство. На какво според вас се дължи доминацията на мъже?
 - Така ли? Не съм забелязала. Нямам загубен дебат от мъж, освен ако не е циничен и груб. Разбира се, това в рамките и на шегата. Да, политическият живот се доминира от мъже, но жените в България все по-често заемат ръководни постове. Може би инерцията и консерватизмът подклаждат мъжкото начало в политиката. А може би деликатната същност на жената понякога представлява пречка. Вярвам в достойното място на жените в политиката.
 - Оглавявате Бюрото по труда в Габрово. Каква е ситуацията със заетостта в общината?
 - Противоречива. Според статистиката на дирекция "Бюро по труда" равнището на безработица в Габрово е от ниските в страната. Според хората обаче намирането на работа с достойно заплащане е сериозен проблем за общината. Това противоречие показва неудовлетвореността на хората от съществуващата ситуация.
 - Какви са възможностите за стимулиране откриването на работни места? Може ли общината да подпомогне този процес?
 - Възможните начини са много, но зависят от наличие на пазари, съвременни технологии, техника и високи професионалисти. За съжаление години наред България разрушава системите, създаващи както пазарите, така и технологиите, и професионалистите. Лесно се руши, трудно се създава. Местната власт е длъжна да подкрепи със скромните инструменти, които има, всяка местна бизнес инициатива, всеки местен, тръгнал да създава блага. Стига сме чакали месията-инвеститор от другия край на света. Да подкрепим предприемчивия габровски дух.
 - В Габрово има и висше учебно заведение. Как ще стимулирате студентите да изберат общината за мястото, където да се реализират успешно?
 - Трудна задача, но ще се постарая. Изключителен привърженик съм на пълен общински протекционизъм по отношение на нашия Технически университет. Той дава духа, академичния и интелектуален вид на града. Местната власт е длъжник на нашето висше училище! Позволим ли си да неглижираме нуждите на университета, подлагаме на риск доброто бъдеще на града. Габрово трябва да се утвърждава като университетски град! А младите и образовани хора ще останат тук, когато видят добро бъдеще на хоризонта пред себе си. Трябва да се работи упорито и отговорно за това. Отговорността е кодът, по който ще ни откриете в тази кампания. Отговорност - мисля, че съм разпознаваема точно с това качество. Отговорност към гражданите.

 

Интервю на Павлета Давидова 
Дума 28. Септември 2015 , брой: 222