Атанас Гергинов: Ще водя позитивна и градивна кампания, насочена към хората

Предлагам на съгражданите си качествено нов модел на управление, лявата политика ще е водеща в моята работа

Атанас Гергинов е роден и израснал в  Кюстендил. 35-годишен, семеен, с едно дете. Магистър по право и по международни икономически отношения. Директор на "ЦКБ АД" - клон Кюстендил и офис Дупница. Номерът в бюлетината на Атанас Гергинов и Коалиция "За промяна" е 9.
 
"Вярвам, че ще върна усмивките по лицата на хората"
 "Вярвам, че проблемите имат решения, затова приех номинацията в нелеката битка"
 "За последните два мандата в община Кюстендил населението е намаляло с над 10 на сто"
 

- Господин Гергинов, защо приехте предизвикателството да участвате в битката за кмет на Кюстендил?
 - Приех предизвикателството да участвам в битката за кмет на община Кюстендил, воден от идеята, че жителите на общината заслужават един по-достоен и по-добър живот. Те заслужават алтернатива, една промяна на съществуващото вече осем години политико-икономическо статукво начело с местния феодал. Ето защо и коалицията ни носи името "За промяна". Смятам, че воден от моя професионален и житейски опит и с подкрепата на екипа ми, мога да предложа на кюстендилци един качествено нов модел за управление на общината.
 - Коалицията, която ви подкрепя, както сам изтъкнахте, носи още в името си желанието за промяна - какво смятате да промените в Кюстендил, ако ви изберат?
 - Обещавам да променя отношението на администрацията към гражданите, да направя общината прозрачна и достъпна. Гарантирам денонощна работа на мен и екипа ми, за да превърнем Кюстендил и другите населени места в тази част на България в едни от най-добрите за живеене, туризъм, бизнес и инвестиции територии у нас. 
 - Каква е вашата оценка за управлението на града досега - Кюстендил често влиза в емисиите с доста ексцентрични новини?
 - Оценката я дават гражданите, които напускат общината. За последните два мандата в община Кюстендил населението е намаляло с над 10 процента. Същевременно гордо се размахва цифрата за разкритите през периода над 8000 работни места, нещо непостигнато в Кюстендил и през най-успешните 20 години на миналия век.
 Питам, как при такива "успехи" последните данни на Бюрото по труда, публикувани към 20 септември тази година, отчитат, че безработните в града са 3164 души? Всички тези факти ме карат да дам, меко казано, незадоволителна оценка, въпреки гръмките обещания за изграждане на израелска болница, "Зона 50 без визи" и обещаните преди дни от кандидат-кмета Паунов 100 милиона частни инвестиции в общината. Една от ексцентричните идеи, особено популярна преди избори, е изнасянето на ромските секции в града с цел ограничаване купуването и продаването на гласове. Това според мен се прави не за да се спре тази търговия, а напротив - тя да бъде прикрита от управляващите. За съжаление повечето от тези идеи се използват за манипулация на общественото мнение и евтин популизъм.
 - На подкрепата на кои хора разчитате? Какво им обещавате?
 - Разчитам на младежите, на социално слабите, на хората в неравностойно положение, на пенсионерите, на работещите, на хората с малък и среден бизнес - с две думи, на всички недоволни от досегашния модел на управление.
 На гръмки обещания се наслушаха кюстендилци през последните години, друг е спецът по раздуване на балони. Аз обещавам да работя честно и открито, в полза на обществото. Следвайки управленската ми програма, коренно ще променим работата на общинската администрация, насочена към по-голяма достъпност, откритост, ефективност и справедливост, както и спазване на законността, административната и финансовата дисциплина, борба с безработицата и промяна в отношението към инвеститорите и към малкия и среден бизнес, по-ефективно използване на средствата по еврофондовете.
 - Вие не сте само партийна кандидатура, но и човек, който се е доказал на професионалното поле. Смятате ли, че това е начинът да бъде върнато доверието на хората в политиката и да се чуе гласът на разочарованите?
 - Благодаря за оценката. Смятам, че безспорно място в политиката имат хората, доказали се поне в една област, било то в лична или професионална, притежаващи качества като честност, трудолюбие и достойнство. Ако всеки занимаващ се с политика следва тези принципи, неминуемо доверието ще започне да се завръща. Но за да се завърне напълно, е необходимо и създаване на средна класа, която към момента липсва, наблюдава се деление в обществото на свръхбогати и оцеляващи. Както споменава Джоузеф Стиглиц в "Цената на неравенството", без средна класа гладът и разочарованието ще нарастват.
 - Каква кампания възнамерявате да водите?
 - Ще водя позитивна и градивна кампания, насочена към и за хората. Кампания човек по човек. Нито имаме ресурса, нито желанието да бълваме ексцентрични новини по всички медии. Искам кампанията да предложи съревнование на реални програми и идеи за едно по-ефективно управление на общината.
 - Каква трябва да бъде основата на лявата политика в местната власт?
 - Лявата политика е водеща в моята управленска програма. Ще се спра на няколко основни точки, а именно - откритост и прозрачност, подобряване на жизнената среда на населението, като се повишат заетостта и доходите. Така ще се ограничава бедността, ще се осигурява достъп до качествено образование, здравеопазване и социални грижи. Не на последно място ще правим усилия за реално гражданско участие в местната власт и ангажиране на общината в решаване на проблемите на гражданите.
 - Вярвате ли, че проблемите на Кюстендил могат да бъдат решени в обозримо бъдеще?
 - Да, наистина вярвам, че проблемите имат решение, и именно затова приех номинацията да водя тази нелека битка. Карлови Вари за четири години няма да станем, но поне да догоним в развитието си градове като Сапарева баня, Огняново, Велинград. Смятам, че това е напълно изпълнима цел. Основна краткосрочна цел е предоговаряне на този безумен облигационен заем на стойност 6,5 милиона евро, с който е саниран един хотел и изграден един басейн с размерите на средно голяма стая. Смятам, че всяка промяна води или към по-добро, или до по-лошо. За да бъде към по-добро е нужна, но не е достатъчна само работата на кмета. Трябва с общите усилия на гражданите на общината, местния бизнес, общинската администрация, народните представители от областта, общинските съветници и правителството с помощта на европрограмите да направим всичко възможно да променим към по-добро състоянието на нашата община във всички области на духовното и материалното развитие.
 И не на последно място, вярвам, че ще върна усмивките по лицата на хората и надеждата за развитие на Кюстендил. Приятели, на 25 октомври излезте и гласувайте. Гласувайте "За промяна" с бюлетина номер 9!

Интервю на Александър Симов 
Дума 2. Октомври 2015 , брой: 226