Божидар Йотов: кандидатът на БСП за кмет на Русе

Божидар Йотов: Зареден съм с идеи за развитието на Русе. Трябва да се управлява с почтеност, прозрачност и твърдост, категоричен е кандидатът на БСП за кмет

Божидар Иванов Йотов е роден на 18 август 1956 г. в Русе. Учи в ОУ "Тома Кърджиев" Русе, а средно завършва в Техникума по механотехника в града. Висшето си образование завършва в Русенския университет "Ангел Кънчев. Два пъти е печелил избори за кмет на община Русе. Първият му мандат беше частичен, защото зае мястото на Елеонора Николова, която подаде оставка. Той се пребори за втори мандат през 2007 година. Номерът на Божидар Йотов и БСП в бюлетината е 24. "Работи се леко, когато си компетентен и адекватен. И нещата се получават"
 - Господин Йотов, какво ви мотивира да се кандидатирате за кмет на Русе?
 - Не са едно или две нещата, които ме накараха да се кандидатирам за кмет на нашия град. Тези, които ме познават, знаят, че съм човек на действието, а не толкова на приказките. Целият ми жизнен и трудов път е преминал в Русе, свързан е с града и с русенци.  Не се кандидатирах и не участвах в надпреварата през 2011 г. И сега мисля, че постъпих правилно. Истинската работа в политиката, особено в управлението, износва бързо. И не е необходимо да си постоянно и неотменно вътре в нея. Не е здравословно и не е добре нито за политика, нито за политиката, камо ли за хората. Преяждането с власт, което някои се опитват да наложат, е грешно и пагубно.
 Смятам, че съм достатъчно отговорен човек, принципен и имам по-философска гледна точка - мандатът във властта е да свършиш възможно максималното от ангажиментите, които си поел, после е добре да се оттеглиш, да се огледаш и да направиш трезв анализ на свършеното. Да гледаш и следиш без емоции отстрани как другите се справят и по какъв начин. Ежедневието на един действащ кмет е изключително натоварено, колкото и да е добър екипът, с който работи. Нужно е презареждане. Всеки, който е бил във властта, го знае много добре.
 Сега съм зареден с нови и съвременни идеи за развитието на Русе. Виждам в още по-голяма всеобхватност проблемите на града и пътищата за решаването им. Имам опита, натрупах знания, имах и време за запознаване и за навлизане в доста практики по управление на градовете в Европа и по света.
 Желанието, което е и мой водещ личен мотив, е за основна промяна в управлението на общината, без да се отрича направеното дотук, както се случва често сега. Заедно като общност можем да постигнем много повече и много по-добро за всички.
 - Социолозите сочат за фаворит сегашния кмет Пламен Стоилов. Как ще се преборите с него и на какъв принцип ще изградите кампанията си?
 - Нашите данни са твърде различни от тиражираните поръчкови в някои медии. Моите социолози са моите съграждани. Всеки ден се срещам с десетки, понякога със стотици хора и усещам нарастващата им подкрепа. Освен това предизборната ситуация в града е сложна, бих казал интересна, защото ще се съревновават бивш и настоящ кмет. Колкото до предстоящата кампания, винаги съм изтъквал, че Русе е най-европейският град в България. Ще изградим съвременна европейска предизборна кампания в дух на толерантност и взаимно уважение, в която ще преобладават идеи, виждания и ценности.
 - Какви са приоритетите ви?
 - Ще предложа едно ново управление на диалог и толерантност в постоянния дебат за развитието на общината. Трябва да се управлява с почтеност, прозрачност и твърдост. Управление с човешко лице, обърнато към хората. Основната ми цел е налагане на нова динамика в развитието на икономиката. Имаме нужда от икономика, която да работи за работещите хора, а парите на русенци да се харчат за русенци. Условията за бизнес да са най-благоприятни. От местния бизнес зависи не само благосъстоянието на общината, където се внасят данъци, а и благосъстоянието на всеки гражданин - ниска безработица и достойно възнаграждение на положения труд. В общината е необходимо повече отвсякога да има работеща икономика, да се откриват нови работни места, да има увеличаване на прираст на хора. Градът намалява не с години, а с дни. Кадърните и можещите заминават, защото нещата от живота престават да се случват тук. Нека всеки пътува по света, учи, работи, придобива опит. Това обогатява, дава друг поглед към света не само на тези, които пътуват, но и на тези, които сме тук. Нека сторим така, че децата ни, близките ни, да имат мотиви и място, в което не само да се връщат през ваканции и отпуски. Преди години от Австрия, от Чехия, от Румъния в нашия град са идвали не само капитали, но и работна ръка.
  Имаме ресурс, който незабавно трябва да използваме, за да не го пропуснем. Развитието на града - Русе логистичен център за Югоизточна Европа и център на високотехнологични индустрии, с висока добавена стойност, наукоемки отрасли на база традициите и потенциала на Русенския университет. В този дух приветствам оповестеното тези дни намерение на университета да реализира проект за "Трансграничен иновационен център за зелени технологии". Ясните приоритети трябва да бъдат неотклонно следвани, като същевременно се отчита и динамиката на модерността, използвайки прагматично всяка възможност да се изтегля общината напред.
 - Какво най-много искате да се промени в Русе?
 - Моделът, стилът на управление, които не споделям. Прелъстяването на гласоподавателя с предизборно рязане на лентички нонстоп, с откриване ежедневно на детски площадки, пейки, градинки, лехички и т.н. Евтино като трик и доста безвкусно. Отдавам дължимото на труда на проектанти, архитекти, инженери и изобщо на всеки от хората вложили част от себе си в този труд, нека да има и се вършат хубави неща в общината. Не мога обаче да приема много от начина и методите, по които те се правят. Да не говорим за възлагането на изпълнители, както и качеството на изпълнение. Последващият контрол и спазването на поддръжка в регламентираните гаранционни и следгаранционни периоди.
 - Какво е отношението към продажбата на общински имоти, срещу които групата па БСП в Общинския съвет често се обявява против?
 - Имотите на общината са основен инструмент за осигуряване на стабилност и доходност. В развитите индустриални страни проспериращите общини разполагат със собствени имоти и предприятия. Тези предприятия работят, печелят и така носят доход на общината, а най-често чрез дейността си субсидират допълнително други дейности в обществена полза, които иначе традиционно са на загуба. Общината в никакъв случай не трябва да се освобождава с лека ръка от собствените си имоти. Нещо повече - при необходимост даже да следва да придобива такива или да ги създава.
 - Кои политически сили очаквате да ви подкрепят, ако се стигне до балотаж?
 - Ще разчитам на прагматизма на политическите формации и най-вече на всички мислещи русенци. Нека на балотажа всеки да гласува по съвест, с разума и сърцето си.
 - Защо след няколко срещи с АБВ и явните намерения за широка коалиция в лявото, те отказаха да подкрепят вашата кандидатура?
 - Имам доста приятели в АБВ или поне аз ги считам за такива. И това е обяснимо - познаваме се от години, работил съм заедно с много от тях във времето. Нормално е обаче една нова политическа формация да опитва да се идентифицира чрез ясен вододел с основния си идеологически конкурент. Как иначе биха ги отличили от БСП? Нима не е същото при ГЕРБ и Реформаторския блок?
 - Оптимист ли сте, че един кмет от друга партия може да работи нормално и добре с управляващата коалиция?
 - Не виждам абсолютно никакви пречки. Естествено е да се мисли, че по-леко се работи, ако кмет и управляващи са от една и съща страна. Но от опита, който имам, ще кажа, че това невинаги е така. Работил съм, когато премиер беше Сергей Станишев и когато беше премиер Бойко Борисов. Вижте, работи се леко, когато си компетентен и адекватен. И нещата се получават. Бойко Борисов го познавам от годините, когато бяхме колеги - той кмет на София, аз кмет на Русе. После той стана премиер, а аз продължих да бъда кмет. Работил съм и с господин Стоилов, когато бе областен управител, и с г-н Веселинов като председател на Общинския съвет. Немалко неща се направиха в това време за Русе и за хората във всички населени места. Работил съм като кмет в явно изразено превъзходство на опоненти на моята партия, на БСП. Доказал съм, че мога да работя с всички в името на града ни.

12. Октомври 2015 , брой: 234