Станислав Стойков: кандидатът на БСП за кмет на Силистра

Станислав Стойков: Време е за повече лява политика в местната власт. Ще дам всичко от себе си, за да направя Силистра по-добро място за живеене, казва кандидатът на БСП за кмет

Станислав Стойков е на 43 години. Роден е в Силистра. Завършил е математическа гимназия в родния си град и Университета за национално и световно стопанство. Магистър по икономика. Работил е в банковия сектор като кредитен инспектор и директор на банков клон. Три години е работил в държавната администрация като експерт и главен счетоводител във фонд "Земеделие" в Силистра. Бил е финансов контрольор в ТП на НОИ. В момента е управител на фирма, която се занимава със земеделие. Председател на НЧ "Иван Богоров" в село Богорово, община Силистра.
 Женен е, с двама сина - близнаци. Обича безкрайно семейството си. В свободното си време ходи за риба. Върл фен е на рокендрола. Номерът на Станислав Стойков и БСП в бюлетината е 15.
 
"Най-важното качество за един успешен ръководител е да има сърце и душа, отворени към всички"
 
- Г-н Стойков, вие сте ново лице на политическия хоризонт. Имате добра професионална кариера. Какво ви мотивира да се кандидатирате за кмет на Силистра от БСП?
 - Да, така е. Аз съм нов човек за политиката в нашия град. От началото на тази година по покана на председателя на ОбС на БСП Георги Кирилов станах част от неговия екип като член на ИБ на ОбС на БСП. Вярно е, че имам успешна професионална кариера в банковия сектор, в държавната администрация и в частния бизнес. Независимо от това приех предложението на моите другари и съмишленици от партията да се кандидатирам за кмет.
 Винаги съм бил убеден, че левицата в Силистра трябваше да издигне свой кандидат за кмет. В последните няколко мандата БСП винаги е подкрепяла независим кандидат.
 Категоричен съм, че излъчването на партийна  кандидатура мотивира и сплотява хората, дава увереност, дава смисъл и нов живот на партийните структури. БСП има самочувствието на партия, която разполага с богата палитра от професионалисти и експерти в различни сфери на обществено-политическия живот. Левицата може и трябва да дава шанс за реализация на всички, които я подкрепят и които отстояват лявата идея в това трудно за партията време.
 - Каква е вашата оценка за досегашното управление на община Силистра?
 - Считам, че през последния мандат на местната власт беше сбъркана посоката на управление и развитие на града и общината. Тя беше насочена към благоустройството и уюта на централните градски квартали. Периферните квартали и малките населени места бяха забравени и неглижирани.
 Искам аз и моето семейство, приятелите ми, близките ми хора да живеем в спокоен и подреден град. Искам повече справедливост и солидарност за хората. Искам те да имат работа и добри доходи.
 - В общината беше проведена кампания #ИмамИдеяСилистрА. Кои са най-големите проблеми за жителите на общината, които стоят нерешени?
 - През април и май в рамките на нашия проект #ИмамИдеяСилистрА анкетирахме около 600 граждани на общината. Хората сами подредиха проблемите на града и общината. Те посочиха като най-голям проблем корупцията и бюрокрацията в общинската администрация. След тях се нареждат липса на инвестиции, а оттам и на заетост и работни места. Жителите на Силистра най-много се възмущават, че централната градска част е "лъскава", а периферията на града и селцата са занемарени. Там е изключително лошо състоянието на пътищата и тротоарите, междублоковите пространства са неугледни, липсват детски площадки и места за отдих.
 Скитащите безстопанствени кучета са реална опасност за жителите на Силистра. Безразборното паркиране и лошата транспортна схема също са един от основните нерешени въпроси за Силистра и общината.
 Наред с тях и по време на анкетата, и сега в кампанията съгражданите ми поставят съвсем конкретни проблеми, зясягащи тяхната улица, квартал, жилищен блок, детска площадка, разбит тротоар, дори счупени столове в театъра. Нерешени проблеми имат и хората от селата на общината, където транспортното обслужване е лошо, повечето улици са разбити, липсват аптеки и семейни лекари, няма работа за по-младите хора.
 - Какви качества според вас трябва да притежава успешният кмет?
 - Смятам, че най-важното качество за един успешен ръководител е да има сърце и душа, отворени към всички, да вижда и чува хората, да приема, че проблемът на конкретния човек е най-важен за него и да се опитва да го решава. Смятам, че успешният кмет трябва да е справедлив и строг. Той трябва да е добър мениджър, да умее да планира, да умее да поставя приоритети. Добрият управник трябва да подбере и успешен екип, с който ще управлява.
 - Какви са посланията ви към жителите на региона? Защо трябва да гласуват за вас?
 - Националните проблеми в икономиката и социалната политика са ярко проектирани и в нашия град. По макроикономически показатели Силистра е на едно от последните места в страната с висок ръст на безработица. Нивото на доходите е под средното за България. Основен проблем е обезлюдяването на града и населените места. Икономическата миграция е голяма. Ярко изразен е демографският срив.
 Крайно време е да "вкараме" повече лява политика в местната власт. Ако избирателите ми гласуват доверие и ме изберат за свой кмет, аз и екипът ми ще реализираме идеи, насочени с грижа за хората.
 Общината ще съдейства за устойчива заетост и за повече доходи на гражданите. Приоритет в капиталовата ни програма ще бъде подобряване на инфраструктурата на образователните, културните, спортните и социални институции. Ще работим за по-добро качество на образованието в общинските училища и подобряване на материалната база в тях.
 В общинския бюджет ще се опитаме да заделим средства за покриване на поне 50% от таксите за детски градини. Аз и кандидатите на БСП ще работим за реалното участие на гражданите в местната власт. В предизборната платформа на партията сме записали конкретни ангажименти за всяко населено място.
 Ще търсим варианти за увеличаване на заплатите на работещите в общинското здравеопазване и на медицинските сестри в училищата и детските градини и ясли. Ще осигурим средства за поставянето на улично осветление и изграждането на паркинг пред завод "Оргтехника". Трябва да намерим допълнителни средства за подобряване на инфраструктурата в село Калипетрово и в други населени места, където главните улици стоят неасфалтирани от години.
 - Кои ще са първите стъпки, които ще направите, ако ви изберат за кмет на община Силистра?
 - Имам идея да се изгради Тристранен съвет за сътрудничество между община Силистра, ръководството на КНСБ и работодатели от областта за решаването на проблемите. Ще търся варианти за подобряване на трансграничното сътрудничество с фирми, регистрирани в пограничните региони.
 Дължим много признание, благодарност, уважение на нашите родители, на пенсионерите. Длъжни сме най-вече да им осигурим достоен живот, след като сме получили живот от тях, всеотдайна и безрезервна подкрепа. Това е най-малкото, което можем да направим като благодарност за техния принос България да я има с всичко, което е постигнала, и въпреки всичко, което е загубила или пропуснала да реализира нашата държава. Ще търся възможности за привличане на средства по европроекти за облекчаване и подобряване на живота на възрастните хора.
 - Каква предизборна кампания ще водите?
 - Социалистите започнахме предизборната си кампания с ясната мисъл, че ни очакват много предизвикателства и трудности. Аз и моята партия БСП сме решени да водим коректна и позитивна кампания.
 Всичките осем кандидати за кмет на община Силистра подписахме Декларация за толерантна предизборна кампания. Инициативата е израз на моралните принципи за водене на честна предизборна борба в полза на съгражданите ни.
 Уважаеми съграждани, не мога да ви предложа готови отговори, но мога да ви обещая, че ще дам всичко от себе си, за да направя Силистра по-добро място за живеене. Затова искам всеки от вас да ми помогне да направим нашия град пример за подражание.

 

Дума 13. Октомври 2015 , брой: 235