Камелия Трифонова: Животът в Монтана може да е по-добър. БСП е алтернативата на олигархичното управление в общината, казва кандидатът за кмет на коалиция "БСП - лява промяна за Монтана"

Камелия Трифонова: кандидатът за кмет на коалиция "БСП - лява промяна за Монтана"

КАМЕЛИЯ ТРИФОНОВА е родена на 19 май 1975 г. в Монтана. Средно образование завършва в родния си град, а висше - в ЮЗУ "Неофит Рилски" в Благоевград, специалност стопанско управление. Работи като главен счетоводител в частна фирма. Член е на БСП от 2000 г. Била е член на ОбС и на Областния съвет на БСП в Монтана, както и един мандат - на Националния съвет. Председател на Младежката организация на БСП и на Обединението на жените-социалистки. От март 2014 г. е председател на ОбС на БСП в Монтана. Омъжена, с един син. Номерът на бюлетината на Камелия Трифонова и коалиция "БСП - лява промяна за Монтана" е 8.
 
"Необходимо е да се търси положителен краен резултат за хората, а не само да се разказват приказки колко проекти са спечелени"
 

- Г-жо Трифонова, година след избирането ви за председател на общинската организация на БСП в Монтана влизате в битката за кмет. Какви цели си поставяте?
 - Нашите цели са доста амбициозни и са свързани с коренна смяна на подхода в местното самоуправление, промяна на стила и методите на работа, отговарящи на потребностите и нуждите на гражданите в Монтана. Затова и логото, с което излизаме за победа на местните избори, е "Лява промяна за Монтана".
 Ясно и открито заявяваме нашите ангажименти за създаване на благоприятен инвестиционен климат за стимулиране на икономическата активност, откриване на нови работни места и по-високи доходи. Ние сме за разумно използване на средствата от европейските фондове през настоящия програмен период 2014-2020 г. Поставяме си като цел развитието на техническата и социалната инфраструктура. Образованието трябва да е приоритет в управлението на Монтана, която е необходимо да се превърне в социално ангажирана община, обърната с лице към хората. Нужно е да се положат специални грижи за младите, за да останат те в общината, да се стимулират формите на масов спорт с изграждане на спортни площадки, игрища и др., достъпни за свободно ползване. Материално-техническата база на културните институции (читалища, библиотеки, интернет клубове, музейни обекти и пр.) трябва да се модернизира и разшири. Необходимо е да се увеличи гражданското участие и контролът над местната власт.
 - На кого и на какво ще разчитате в предизборната кампания? Как ще коментирате факта, че местната организация на АБВ застана зад кандидата на ГЕРБ за кмет на общината?
 - Монтана е буден град, преминал е през много исторически събития. Град, в който до 1990 г. имаше изградена промишлена, техническа, здравна, социална, културна, спортна инфраструктура. Имаше и много млади граждани, което даваше друг облик на нашия роден край. Затова разчитаме да реализираме нашата програма и с действията си да върнем Монтана на хората. И тогава те ще се върнат в общината. Разчитам на всички граждани, на членовете на БСП, на коалиционните партньори, на неправителствените организации, на всички, които милеят и искат да живеят в този град. БСП е алтернативата на днешното олигархично управление в община Монтана.
 Що се отнася до АБВ и подкрепата им за кандидата на ГЕРБ, те просто показаха истинското си лице. На всички стана ясно каква беше целта на отделянето им от БСП.
 - "Политическата азбука" нанесе щети на монтанската организация на БСП, но нека поговорим за днешното състояние на социалистическата партия в българския северозапад. В новите лица и енергията на младите ли е спасението?
 - В началото хората и нашите членове бяха объркани от новия формат на АБВ, но сега нещата са изчистени и отиваме със самочувствие на изборите на 25 октомври. Бих искала да благодаря на всички наши членове и активисти, както и на националното ръководство за това, че заедно успяхме да възстановим организацията на БСП в Монтана и да работим със самочувствие и желание за победи.
 Новото ръководство заложи на новите и млади хора за предстоящите избори. В листата ни за общински съветници са включени някои нови лица за политическия живот в Монтана, които са се доказали със своя професионализъм, обществена ангажираност и отговорност. Това са хора, които с нова енергия, амбиция и воля ще работят за промяна на нашия град и община. Разбира се, разчитаме и на опита на по-възрастните, които в годините на развитие на града ни са дали много от себе си и има на какво да се учим от тях.
 - Очаквате ли удари под кръста от политическите опоненти в хода на предизборната кампания?
 - Нашата кампания не е насочена към удари и отмъщение, не е наситена със злоба към опонентите. Искаме да управляваме и има много неща, които можем да назовем с истинските им имена. Хората ги знаят и затова нашето внимание е насочено към решаване на проблемите в нашия град. Ако отидем в крайните квартали и селата, ще се убедите колко много проблеми има във всички сфери. Знаете ли по колко пъти се асфалтират и преасфалтират едни и същи улици? Това са наши пари, на данъкоплатците. Кой търси сметка за това?
 Не е нормално в кампанията да има удари под кръста. Важното е да се получи дебат за бъдещето на града ни, защото той изчезва. Това е най-тревожното.
 - Каква е оценката на левицата за днешното управление на Монтана - един от най-бедните райони в Европа, който вече 20 години е в спиралата на икономическото свиване и обезлюдяване?
 - Оценките са различни. В Монтана за последните четири мандата са реализирани немалко проекти, което е добре, но се създава илюзорна представа, че нещо се прави. Но защо градът обезлюдява, какъв е ефектът от тези проекти, с какво те допринасят за по-добрия живот на гражданите на общината?
 Като пример ще дам "водния цикъл" в Монтана, за който са изразходвани 56 млн. лв. Работата по този проект бе съпроводена с висока запрашаемост на въздуха, с некачествено изпълнение, с проблеми за шофьорите и много други неясноти, за които общинският съвет на БСП сигнализира до Министерския съвет. В крайна сметка след приключването на проекта ни съобщиха, че цената на водата се повишава. Необходимо е да се търси положителен краен резултат за хората, а не само да се разказват приказки колко проекти са спечелени.
 Отговорността на общините и общинските съветници трябва коренно да се промени, защото общината сега е най-големият работодател на гражданите. Затова и нашите цели са амбициозни, но и изпълними.
 - Кои са най-сериозните проблеми на хората? От какви политики и управление се нуждае общината?
 - Общината трябва да предоставя качествени публични услуги на гражданите. Тя обаче трябва да бъде и активна страна в социално-икономическата дейност. В програмата на БСП сме заложили много цели и начина, по който те ще се изпълняват. Като най-сериозен проблем сме посочили напускането на младите хора, които тук нямат възможност за развитие. Предвиждаме създаване на специално звено в общинската администрация, което да се занимава с изследване на възможностите за инвестиции в различни сфери, насърчаване и помощ на потенциални предприемачи, съдействие за разкриване на паралелки в нашите училища, в които да се обучават кадри, необходими за търсени от местния бизнес специалности.
 По-специално внимание ще отделим на крайните квартали и кметствата, които са в незавидно положение. Ще обсъдим с гражданите Интегрирания план за градско възстановяване и развитие. Предстои да се разработва бюджетът на общината за 2016 г. Много внимателно и задълбочено ще анализираме всички предложения, направени от избирателите. Ще ги съгласуваме и с неправителствените организации, обществените съвети, сдруженията и други структури на територията на общината. 
- На кого и на какво ще разчитате в работата си, ако бъдете избрана за кмет? Какви са първите стъпки, които ще предприемете?
 - Ще разчитам на всички, които са лоялни, професионалисти, знаещи и можещи специалисти. А що се отнася до екипа, той вече е готов за работа. Първите стъпки ще бъдат свързани с благодарност и поемане на отговорност към избирателите за гласуваното доверие, запознаване със служителите в администрацията и работа по изпълнение на програмата, с която сме спечелили изборите.
 - Защо жителите на Монтана трябва да гласуват за вас? С какво кандидатурата ви е различна и ще привлече и онези, които се колебаят дали да гласуват?
 - Защото знам как с екипа ми да променим подхода в управлението. Защото имам опит като общински съветник. Защото познавам много добре проблемите на обикновените и изстрадали от прехода хора. Защото искам моят син и моето семейство да живеят в Монтана и да срещам хората с отворени очи. Защото животът на всички наши съграждани може да бъде по-добър. Защото Монтана има нужда от лява промяна. Ще успеем!

Дума 14. Октомври 2015 , брой: 236