Иван Иванов: Шумен има модерно бъдеще.

Иван Иванов: Шумен има модерно бъдеще. Темелите на управлението ми ще са добрите условия за бизнеса, за да създава той сигурни работни места, казва кандидатът на БСП за кмет на общината

ИВАН ИВАНОВ е роден преди 40 години в Шумен. Възпитаник е на Езиковата гимназия. През 1999 г. се дипломира в СУ "Св. Климент Охридски" със специалност средновековна българска история. Завършва с отличие задочно право във ВТУ "Св. св. Кирил и Методий" през 2006 г. През 2015 г. защитава докторантура по нова българска история в Шуменския университет "Епископ Константин Преславски". Почти 6 години работи като юрисконсулт в семейната фирма. Бил е два мандата общински съветник и председател на групата съветници на БСП в родния си град. Преминал е през Академията по политически науки във Фрайбург. Народен представител от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ в 43-то НС. Говори свободно три езика - английски, немски и руски. Номерът на бюлетината на Иван Иванов и БСП е 8.

"Да продължим заедно да преобразяваме града си, за да бъде той уютен, красив и спокоен дом за всички нас"
   
 - Г-н Иванов, какво ви мотивира да се кандидатирате за кмет на Шумен от БСП?
 - Нашата партия прояви мъдростта на дългогодишната си история и заложи на младостта, не само избирайки мен, 40-годишния, за кандидат за кмет, а и давайки път на сериозна младежка квота в листата за общински съветници. БСП, която ме подкрепя в тази кампания, дава сериозен сигнал, че е готова да рискува традиционното и познатото и да заложи на енергията и креативността на новото поколение. Приех много отговорно избора и смятам още в средата на мандата градът да получи своето място сред отличниците по усвояване на европейските фондове и превръщането им в добра основа за реална икономика и добавена стойност.
 - Кандидатите на левицата се различават от останалите номинирани за кметове по т.нар. леви стандарти за управление в местната власт. Припокриват ли се те с вашата предизборна платформа?
 - Ако в леви стандарти влагате приетите от НС на БСП критерии за номиниране на политически отговорни хора, с висока обща култура, достойнство и способност да работят в екип, се надявам, че ги покривам с лекота дори и в очите на опонентите си. Моята предизборна платформа е подчинена изцяло на философията, че няма как да има модерно местно управление без реално участие на хората във взимането на решенията. Заедно с тях ще пишем и реализираме стратегически важните за развитието на града концепции. Темелите на моето управление ще бъдат добрите условия за бизнеса, за да създава той сигурни работни места и да дава достойни доходи на хората. Ударно ще привличам средства от европейските фондове, целевите държавни програми и по линия на публично-частното партньорство за модернизирането на градската инфраструктура.
 - Кои са основните проблеми пред жителите на общината?
 - Решаването на голяма част от проблемите на града започна и частично приключи през последните 8 години, в които Шумен се управлява от БСП. Един от основните проблеми е липсващото улично осветление. Съществуват формули за решаване на този проблем бързо и изгодно за общината. Една от тях е т.нар. еско договори или договори с гарантиран резултат, които дават възможност без реална инвестиция от общината да се подменят всички осветителни тела, да се изградят нови трасета, както и да се постави видеонаблюдение на ключови места. Ще работя за изграждането на младежка зона за отдих, развлечение и спорт, защото задържането на младите хора в Шумен е сред основните ми приоритети.
 - Споделете вашите намерения за промяна на община Шумен. Какво ще направите, за да подобрите живота на нейните жители?
 - В годините БСП показа, че може не само да оценява постиженията, но и да се учи от грешките си и да продължава напред. Постигнатото е добра основа, но наистина смятам да приложа нов подход в управлението на общината и определено ще наложа нов стил. Решен съм да направя промени в администрирането на града и сред най-важните от тях е да вкарам гражданите в реалното управление.
 - Как ще реализирате това намерение?
 - Ще структурирам четири обществени съвета, които ще работят по приоритетните направления, свързани с ускореното развитие на града. Първият ще е по проблемите на бизнеса. Той ще събере на една маса работодателите, синдикатите, браншовите организации, местната власт и бъдещите участници в трудовия пазар - студентите. Този формат ще даде възможност за директен диалог между всички звена, ангажирани с осигуряването на трудова заетост и достойни доходи. Вторият съвет ще бъде по проблемите на градоустройството, където заедно с експертите и браншовите организации ще работим за създаването на критерии за единен архитектурен силует на града.
     Имам готовност да стартирам градска програма за развитие, в която собствениците на многофамилни жилища ще могат да участват по критерии, които ще бъдат обсъдени от специализирания обществен съвет и предложени за приемане на ОбС. Смятам, че самоучастието на шуменци в изграждането и поддържането на междублоковите пространства, зоните за отдих и спорт е най-добрата формула да имаме за дълго това, в което ще инвестираме. От общината - проектиране и средства, от шуменци - идеи и труд.
     Третият обществен съвет ще е форматът, който ще определя културния календар на града, който да е привлекателен за изкушените от изкуство хора от всички краища на света. Четвъртият съвет ще обсъжда проблемите на социалната политика. В него ще поканя представители на всички граждански сдружения и организации, отстояващи правата на социално и физически онеправданите ни съграждани.
 - Управляващото мнозинство е дясно. Убеден ли сте, ако ви изберат за кмет, че ще можете да работите заедно? Ще разчитате ли единствено на делегираните бюджети?
 - Имам достатъчно опит като депутат в лобирането за държавни средства за Шумен. Едни от най-големите проекти, печелени от общината, са извоювани по време на първото правителство на ГЕРБ. Смятам, че в 2015 г. ще е срамота, ако развитието на един от големите български градове със солиден собствен икономически потенциал бъде спряно заради политически различния цвят на неговия кмет. Ако добрите проекти се аргументират както трябва, ще получават финансиране и правителството няма да си позволи да неглижира достойни и трудолюбиви граждани на страната, каквито сме ние в Шумен, с политически аргументи.
 - Какви качества трябва да притежава успешният кмет?
 - На първо място той трябва да е компетентен, да притежава експертизата, която ще му позволи да е в състояние да взема правилните решения, основани не на партийна повеля или на лични интереси, а на база на знанията, опита и прогнозата за резултатите от тях. Бих искал кметът на моя град да е креативен, да е готов да приема и реализира нестандартни идеи в интерес на Шумен и живеещите в него. Той трябва да отвори вратата си за хората, за бизнеса, за неправителствените организации. Нещо, което ще направя веднага след встъпване в длъжност. Кметът на моя град трябва да може да воюва за всяка стотинка в бюджета, да е готов да спи пред министерските кабинети, за да прокара проектите си. Трябва да е енергичен, готов на диалог и да обича града си. А аз обичам Шумен.
 - Притежавате ли всички тези качества?
 - Някои от тях - да, други се надявам да придобия бързо, защото е в интерес на Шумен и моите съграждани. Шумен не е просто история и стара слава, той е модерно бъдеще. В името на това ще бъда в активен диалог с бизнеса, за който в програмата си съм предвидил различни облекчения и улеснения, за да успеем заедно да задържим младите хора в града ни и да осигурим не само заетост, но и достойни доходи.
 - Смятате ли, че предстоящите местни избори ще дадат възможност на БСП да се консолидира и да си върне доверието на хората?
 - Доверие не се губи и не се гради с едни избори. Няма партия, която да не е преминала през криза, свързана с доверието, идеите или кадрите. Нашата партия все пак е на повече от 100 години и би било неестествено да поддържа една и съща кондиция. След всяка криза следва оздравяване и съм убеден, че БСП ще мобилизира целия си ресурс, за да излезе по-силна от този период на сътресения. Един от най-важните и правилни ходове беше да се заложи на младите хора. Прави чест на по-старото поколение в партията, че преодоля себе си и направи тази стъпка назад в името на бъдещето на левицата. Правотата на това решение вече се усеща - в Шумен от началото на кампанията приемаме нови членове на БСП. Това е симптоматично за посоката, в която вървим - нагоре.
 - Опитът ви като народен представител ще ви помогне ли в работата като кмет?
 - Бил съм и два мандата общински съветник. Нека не звучи самонадеяно, но смятам, че няма тайни за мен в управлението на общината. БСП има най-добрата експертна листа в града и съм сигурен, че с помощта на общинските съветници ще направим реалност проектите, които ще доведат до ускореното развитие на Шумен. Всеки от нас е екипен играч и като отбор ще направим и невъзможното след 4 години да дадем сериозна заявка за челната десетка на най-бързо развиващите се градове в страната.
 - Какви са вашите послания към избирателите? Защо трябва да ви подкрепят?
 - Моето послание към съгражданите ми е простичко и ясно: "Да продължим заедно да преобразяваме града си, за да бъде той уютен, красив и спокоен дом за всички нас!"

Дума 16. Октомври 2015 , брой: 238