Д-р Иван Ибришимов: Кампанията в Дупница стигна дъното, омерзен съм

Среднощен екшън в Дупница, кандидати за кметове преследват апаши

Истински екшън се разигра тази нощ в Дупница. Кандидати за кметове и общински съветници преследваха и заловиха апаши, които разнасяха нелегално по пощите листовка "ОТ зор". Осемстраничният "вестник" е пълен със статии, набедяващи почти всички опоненти на ГЕРБ за Дупница, уронвайки техния авторитет. Сред тях е и кандидатът за кмет на Дупница, издигнат от Инициативен комитет д-р Иван Ибришимов, който е депутат от БСП в 43-ото Народно събрание.

Малко преди полунощ един от кандидатите за кмет вижда листовката, доставена по къщите на централна улица в града на път за дома си, той звъни на останалите кандидати за кметове в статиите от листовката и всички заедно организират хайка, за да заловят разносвачите. Тримата младежи, наети за разпространители за една нощ, са спипани в дупнишкия жк "Бистрица", докато зареждат пощенските кутии на бл. 53 с многотиражката. След подаден сигнал в полицията, патрулката пристига на мястото и задържа тримата, а в автомобила им открива сериозно количество от тиража на изданието. Разпространителите са отведени в РПУ-Дупница, а около 1,30 часа през нощта жалби в полицията подава и д-р Иван Ибришимов. След като са били снети показания, тримата разносвачи са били освободени. Броят на откритите листовки в автомобила надхвърля 1500.

Според пострадалите от подигравателните статии в многотиражката, тя е дело на досегашния ръководен екип на общината от ГЕРБ. Повод за съмненията им са няколко факта. Тримата младежи, които са били наети да разпространят изданието, работят във фирмата на Стойчо Милев-Чушкара, който е баща на досегашния заместник-кмет на Дупница Крум Милев. Пострадалите имат съмнение също, че цялата операция по издаването на този вестник е финансирана от лидера на ГЕРБ-Дупница Ивайло Константинов-Ивкони. Същата вечер той гостува на живо в местната телевизия "Рила" в предизборно студио, в което се подигра публично на градския вестник "Обзор" и го нарече "ОТ зор". Автор на това подигравателно име пък е главният редактор на вестник "Вяра" Лидия Павлова, която е подела истинска кампания срещу д-р Иван Ибришимов и участниците в листите, които го подкрепят. Усилията на екипа на вестник "Вяра" да опетни името на кандидата за кмет, издигнат от Инициативен комитет и подкрепен от БСП, местна коалиция "Обединени за Дупница" и НДСВ му изкараха глоба от ЦИК по сигнал, подаден от щаба на д-р Ибришимов. Според пострадалите, зад списването на многотиражката стоят именно журналисти от въпросната медия, които по този начин си отмъщават за наложената глоба.

Пострадалите от подигравателното издание са категорични, че ще търсят правата си по законовия ред и няма да се откажат, докато не открият поръчителя на омаскаряването им по време на предизборната кампания.

Д-р Иван Ибришимов: Кампанията в Дупница стигна дъното, омерзен съм!

„Предизборната кампания в Дупница стигна дъното! Изключително съм огорчен, разочарован и омерзен”. Това каза кандидатът за кмет на общината на извънредна пресконференция по повод опита през изминалата нощ да бъде разпространен в града вестник с подигравателни и уронващи престижа му публикации. Достигането на многотиражката до гражданите на Дупница беше осуетено от бързата реакция на всички засегнати с различни подигравателни статии в нея. Трима младежи, които по тъмни доби около полунощ пълнеха пощенските кутии, бяха заловени и предадени на полицията в Дупница. Органите на реда установиха, че в автомобила, с който те се придвижват има над 1500 отпечатани броя от вестник "ОТ зор", който цели да дискредитира и опетни имената на кандидати за кметове и общински съветници, опоненти на тези от ГЕРБ.

"До това дъно кампанията беше докарана от бившия вече кметски екип или така нареченият "кръг на съучениците" в Дупница, коментира д-р Иван Ибришимов, който освен кандидат за кмет е и депутат в 43-ото Народно събрание. - Това, което се случи през изминалата нощ надмина всичките ми очаквания за нарушаване на човешката етика и морал по време на предизборна кампания. В отпечатаната многотиражка има статия със заглавие: "Ислямска държава подкрепи Иван Ибришимов". В нея засягат моята фамилия по отношение на вероизповеданието ми. Искам да попитам г-н Стойчо Милев и неговият син Крум Милев, който беше заместник-кмет досега, как се чувстват като четат този пасквил?! Как се чувства г-н Ивайло Константинов, който подозираме, че финансира издаването на този пасквил?! Казвам това най-отговорно. Защото снощни в предизборното студио на телевизия "Рила" той говори за вестник "ОТ зор", а два часа по-късно многотиражката се появи в града. Как се чувства Лидия Павлова - главният редактор на вестник "Вяра", която се скри зад тази брошура, за да не бъде съден нейният вестник. Защото и там публикациите в последните две седмици удариха дъното! Искам категорично да заявя, че "съучениците" за мен вече не са опоненти в тази предизборна кампания. Стана ли кмет, за месец-два ще ревизирам договорите за детските градини с фирмата, която ги зарежда с продукти. Всички в града знаят чия е тя. Гарантирам, че ще направя това! Разочарован съм от случилото се и като кандидат за кмет, и като народен представител. Какво значи власт на всяка цена?! Аз не желая да съм кмет на общество, което позволява да бъде манипулирано по този начин".

Д-р Ибришимов изказа огромно разочарование и от факта, че всичко това се случи на празника на Дупница - 19-и октомври. "Това е подигравка! "Съучениците" цял ден раздаваха агитационни материали на площада, където се бяха събрали дупничани да празнуват. Правеха го агресивно и безцеремонно. Бяха наели деца да раздават тези материали, коментира д-р Ибришимов. - А денят завърши с опита им да залеят града с тази многотиражка. Какво издава това? На първо място страх от загубата на властта. Също така показва липса на възпитание и на култура. А това е най-страшното за онези, които искат властта за още един мандат".