Коалиция за България ще предложи повишение на минималната работна заплата за следващата година

  Сергей Станишев: Кризата не бива да се отразява на хората с най-ниски доходи   Депутатите от Коалиция за България ще внесат предложение за увеличение на минималната работна заплата при обсъждане на бюджета за следващата година

 

Сергей Станишев: Кризата не бива да се отразява на хората с най-ниски доходи

 

Депутатите от Коалиция за България ще внесат предложение за увеличение на минималната работна заплата при обсъждане на бюджета за следващата година. Това съобщи председателят на БСП и на ПГ на Коалиция за България Сергей Станишев след среща с представители на национално представените синдикати КНСБ и на КТ „Подкрепа". По думите на лидера на БСП икономическата криза не бива да се отразява на хората с най ниски доходи. „Ще предложим такова увеличение на минималната работна заплата, което да позволи 240 000 души да живеят по-достойно в тази кризисна година", заяви Станишев. Той обясни, че другата възможност е въвеждането на необлагаемия минимум, защото ако няма пари в бюджета, то това е другата форма за постигане на този резултат.

Станишев каза още, че заплатите в публичния сектор са трудни за увеличение в условията на криза и това е въпрос на политика и на приоритети на държавата. По  отношение на пенсиите обаче има действащо законодателство, което определя повишаването им по швейцарското правило. „Тях не ги плаща нито г-н Станишев, нито г-н Борсов", изтъкна Станишев. По думите му отмяната на това законодателство би било регрес в социалната политика на държавата. Станишев каза още, че Коалиция за България ще предложи да не се увеличават ставките на акцизите на горивата за следващата година.

„Радвам се, че не се реализираха уверенията на министъра на финансите да намалят осигурителната тежест от следващата година с 5%, защото тя в България е на много ниски нива", заяви Станишев. Той определи като обезпокояващ факта, че при драстично съкращаване на разходи, за август месец дупката в бюджета е 105 млн. лв., което говори за много ниска събираемост. Станишев коментира, че у нас официално се говори, че няма да има увеличение, а замразяване на заплати и пенсии. „Минималната работна заплата у нас е 240 лв. Като се има предвид и данъчното облагане - реално получаемата минимална работна заплата е под прага на бедност", обясни Станишев. Според него, трябва да има компенсиращи мерки в бюджета, които ще гарантират хората с най-ниски доходи.

Председателят на БСП отбеляза, че  в условия на световна икономическа и финансова криза е важно да се приемат ясни антикризисни мерки и хората да получат социална защита от страна на държавата. Тези мерки обаче не могат да се свеждат само до „връзване" на бюджетния баланс. Необходимо е правителството да има ясна и цялостна програма, която да предвижда как да се поемат хората, които излизат на пазара на труда. Такава програма сегашното правителство все още не е представило.

Синдикалистите също заявиха, че очакват правителството да представи своята антикризисна програма. Те изразиха съмнение, че предвиденото от кабинета намаляване на осигуровката с 2% за 2010г. ще се запази100 000 работни места. „С тази стъпка ще се спестят 288 млн. лв., а за запазването на тези работни места са необходими 693 млн. лв.", обясни председателят на КНСБ Желязко Христов. Според него минималната работна заплата от 240 лв. не поставя страната ни в добра кондиция пред останалите европейските държави.

Ръководството на БСП и представителите на двата синдиката изразиха желание да продължи съвместната работа занапред, за да се постигнат повече социални резултати за хората в страната.

В отговор на въпрос Сергей Станишев заяви, че президентът Георги Първанов никога не се е занимавал със словесни престрелки с когото и да било. Той отбеляза, че президентът е от хората, които активно участват във формирането на външната политика, политиката в областта на сигурността, включително и на енергийната сигурност. „Странно е, че министър-председателят реагира по този начин. Държавният глава не може да е безучастен към неща, които имат важно значение за страната", коментира Станишев. „Според мен повече хладнокръвие от страна на министър-председателя е нещо нормално", добави той.