ГЕРБ продължава с лобизма в парламента

Промените в Закона за културното наследство са директно посегателство върху държавния интерес в полза на частни интереси   Промените в Закона за културното наследство, внесени от ГЕРБ, обслужват интересите на тесен кръг от хора - колекционери на културни ценности

Промените в Закона за културното наследство са директно посегателство върху държавния интерес в полза на частни интереси

 

Промените в Закона за културното наследство, внесени от ГЕРБ, обслужват интересите на тесен кръг от хора - колекционери на културни ценности. След като мнозинството внесе предложение да се уредят интересите на концесионерите на големи ловни стопанства, а след това поиска поправка за нотариусите, сега следва и поправка за колекционерите. За това предупредиха депутатите от Коалиция за България.

Измененията в закона предвиждат да отпадне изискването притежателите на движими културни ценности да представят официален документ за доказване на произхода им. По- конкретно с промените се предлага да отпадне определението "официален". „Тази поправка е откровен лобизъм, тя е в полза на тесен кръг от хора", категоричен беше депутатът от левицата Петър Курумбашев. По думите му тази поправка е директно посегателство върху държавния интерес в полза на частни интереси.

Народният представител Антон Кутев обясни, че според промените всеки би могъл да узакони културното наследство, което е изкупувал или изравял години наред, без да има официален документ. Според бившия министър на културата и настоящ депутат Стефан Данаилов законът може да бъде усъвършенстван, но не на парче, защото така може да се промени неговата философия. Той отбеляза, че няма препоръка от ЕС да се променя структурата на Министерството на културата. Според Данаилов с предложените промени много ще се усложнят функциите на министъра на културата, който ще трябва да контролира цялата дейност по управление на културното наследство.

Депутатите от левицата искат становище от министъра на културата Вежди Рашидов и министъра без портфейл Божидар Димитров за това дали одобряват тези промени в закона. Такава поправка би трябвало да се внесе от Министерски съвет, а не от парламента, смятат от Коалиция за България.