Валентин Ламбев: Театърът не бива да е заложник на Общината

Той се срещна с директора Христофор Йонов, за да се обсъдят възможностите за партньорство и нуждата от подкрепа от Общината към театъра

„Проблемите на Великотърновския театър засягат целия град. Не бива най-големият институт в областта на културата да бъде заложник на Общината. В момента тя го притиска до дъното чрез закъсняващите плащания на годишната субсидия“, заяви Валентин Ламбев. Той гарантира подкрепата си за МДТ „Константин Кисимов“.

Кандидатът от БСП демонстрира дълбоко познаване и съпричастност с проблемите на институцията. Той се срещна с директора Христофор Йонов, за да се обсъдят възможностите за партньорство и нуждата от подкрепа от Общината към театъра.  Ламбев беше първият кандидат-кмет, който поиска да научи повече за съдбата на културното звено, в което работят над 100 човека.

„Забавената субсидия за вас означава невъзможност да покривате текущите си разходи. Отговорните институции трябва да се отнасят с уважение към дейците на културата. Аз съм съпричастен с проблема с нередовното плащане на заплатите на наетите по граждански договор при Вас и смятам, че е недостойно да се бавят и без друго ниските заплати. Но знам, че проблемът не е в управлението на Театъра, а в институциите, които го финансират“, коментира Ламбев. Той заяви, че великотърновци имат високи очаквания към Музикално-драматичния театър, който е натоварен и със социалната функция да представя сценичните изкуства, да възпитава усет за красивото и да интегрира младите поколения.

„Всички културни институти в страната в момента са в много тежко положение, заради орязаната субсидия от държавата“, коментира директорът Христофор Йонов. Той подчерта, че редовното превеждане на обещаните от Общината средства ще позволи на театъра да бъде редовен в плащанията си към външни доставчици на услуги и консумативи. В размер на 86 000лв е годишната общинска субсидия на МДТ „К.Кисимов“, но ежемесечните плащания пристигат със закъснение между 6 и 9 месеца, стана ясно по време на срещата.

„Кабинетът ми ще бъде отворен за вас и за културните дейци на Велико Търново“, ангажира се Ламбев. Той изрази увереност, че Общината може да помогне на театъра чрез отстъпване на различни сцени и съоръжения в града за ползване от културния институт. За пример той даде Летния театър, където може да се пренесе летният театрален фестивал.

Партньорства са възможни и между оркестъра на МДТ и духовия оркестър на Общината.