Венец от Бесарабските българи за откриването на паметник на ген. Иван Колев

  Паметник на ген

 

Паметник на ген. Иван Колев, началник на българската кавалерия, освободител на Добруджа през 1916 г., беше открит в добричкото село Карапелит Монументът  - камък и плоча с лика на генерала, са изградени с решение на Общинския съвет на община Добричка и с финансовата подкрепа на общината и арендатори от село Карапелит. Архитект на паметната плоча е Виктор Зеленченко, а скулптор - Христо Илиев. Беше отслужена заупокойна литургия за загиналите войни за освобождението на Карапелит през 1916 г.

В този район на 3 септември стават най-ожесточените боеве и румънските войски отстъпват.

   Народният представител Петър Димитров поднесе специален поздравителен адрес в който се казва: „Откриването на паметник на ген. Иван Колев в село Карапелит, в чийто район са се водили боеве за свободата на Добруджа,  не е само акт на патриотизъм, но и израз на националното ни достойнство. Делото на ген. Иван Колев за съществуването на кавалерията като военна единица и утвърждаването й са се изучавали във военни академии в чужбина.

   С неговата конна дивизия той има съществен принос за освобождаването на Добруджа от румънска окупация през 1916 г. след успехите му на бойното поле край село Карапелит на 3 септември, откогато се навършват 93 години. Категоричен е приносът му и за освобождението на Добрич.

   С почит към ген. Иван Колев и инициативата за изграждането на паметника, изказвам своята признателност към героите за свободата на Добруджа."

   За откриването на паметника специално беше изпратен венец от бесарабските българи от район Измаил, Украйна. На него беше написано „От признателните бесабарски българи". Венецът бе поднесен от инж. Михаил Стоев, член на Изпълнителното бюро на БСП-Добрич, който през 2007 г. в навечерието на 3 март дари паметна плоча за родната къща на ген. Колев в село Бановка, Украйна, която бе поставена на специално тържество.

   В 14 села в  червената община Добричка ще бъдат поставени паметни  плочи в памет за сраженията, водени по време през 1916 г. за освобождението на Добруджа от румънска окупация - съобщиха от кметството.

   "През есента на 1916 г. започва освободителният поход на Трета българска армия в поробена Добруджа" - това е изписано на паметните знаци, след което се посочват местата на кръвопролитните боеве, завършили с победа на българското оръжие. Бовете се водят на територията на над 10 села в общината.

В периода от 10 до 25 септември ще се бъде официалното откриване на възпоменателните плочи в селата Царевец, МалкаСмолница, Паскалево, Стожер, Свобода, Ловчанци, Росеново, Победа, Полковник Минково и ПолковникСвещарово.

Те са монтирани на сградите на кметствата или читалищата.