Минчо Казаджиев с конкретни решения за подобряване на здравеопазването

Окт 14, 2015 ЛОВЕЧ Новини Избори 0 1425

Закупуване на апаратура, жилища за млади лекари, разделяне на собствеността в поликлиниката и ремонтни дейности са първите стъпки 

Закупуване на апаратура, предоставяне на жилища за млади лекари, разделяне на собствеността в поликлиниката и ремонтни дейности. Това са първите стъпки на кандидата за кмет на Ловеч от БСП Минчо Казанджиев в подобряване на здравеопазването в Ловеч, обявени на среща с 30 лекари. „В най-кратки срокове ще направим разделянето на собствеността и ще предприемем ремонти в частта, общинска собственост, на сградата и общите части на поликлиниката”, заяви Казанджиев. Той предложи и обща среща с началниците на отделенията в МБАЛ „Проф. д-р П. Стоянов”, на която да бъдат изяснени отделенията със спешна нужда от закупуване на апаратура и още в бюджета на общината за следващата година да бъдат заложени средства за закупуването й. „Готови сме да предоставим общински жилища със символичен наем на млади лекари, работещи в ловешката болница”, обяви още Казанджиев. Той пое ангажимента и да потърси подкрепа за предоставяне на апаратура и обмен на специалисти и от градовете побратими на Ловеч, с които общината добре партнира от години.
Кандидатът увери лекарите, че ще продължи да настоява за среща със здравния министър по проблемите на задлъжнялата ловешка болница, когото за пореден път покани в Ловеч и от ефира на Канал 3 в неделя. Няколко писма след решения на общинския съвет за тази среща вече са изпратени от общината, отговор няма. 
Болницата е държавна, а точно държавата избяга от управлението й, бе обявено на срещата вчера от всички присъстващи, като това е факт не само за ловешката, а за всички областни болници. Недофинансирането на клиничните пътеки е основната причина за колапса им, в областните болници идват случаите с най-тежката патология и най-тежкия травматизъм и здравнонеосигурените, тези лечебни заведения са гръбнакът на здравеопазването и те трябва да бъдат стимулирани, а държавата няма виждане по този въпрос, обясниха медиците, които всеки ден се сблъскват с проблема.
Ако все пак болницата в Ловеч се крепи, това е благодарение на лекарите, медицинските сестри, санитарите, които работят за унизителни заплати, без лекарства и консумативи, с амортизирана апаратура, коментира Казанджиев и благодари на медицинския персонал за това, че успяват да предлагат добра здравна услуга на ловчалии. 
Липсата на апаратура е една от причините да не се задържат младите специализанти в болницата в Ловеч, а държавата като принципал не е предоставяла техника от години, стана ясно още на срещата вчера. Министърът на здравеопазването в първото правителство на Бойко Борисов – Десислава Атанасова, поела ангажимент преди няколко години да се изгради операционен блок пред ОАИЛ, също бързо забрави обещанието си, припомниха лекари вчера.
„Проблемът е, че държавата не ни допуска в управлението на болницата, каза Казанджиев, ние ежегодно отпускаме пари за апаратура, но това е за сметка на други разходи – за ремонти, за социално слабите, за майките с деца. Предоставяли сме средства и за ремонт на отделения. Въпреки това ще продължим да помагаме, първото, което ще направим, е да закупим апарат за отделението по съдова хирургия”, обеща той.
За да спасим болницата в Ловеч обаче, е нужно да заработим заедно, подчерта Казанджиев – правителство, община, народни представители. Другият вариант е болницата да предостави дела си в акционерното дружество на общината и тя да поеме мениджмънта и да приложи оздравителен план, за който вече има визия.