Депутатът от „Коалиция за България" Петър Курумбашев: Бойко Борисов е нашия Уго Чавес

Сеп 04, 2009 Новини БСП в медиите 0 1748

  Интервю на Мариела Балева, в

 

Интервю на Мариела Балева, в. Труд

 

- Г-н Курумбашев, вие сте едно от имената, предложени за кандидат на левицата, които да участват в кметската надпревара за столицата. Как приемате номинацията?
- Приемам я като признание на софийската организация на БСП за моята работа като общински съветник в столицата, за това, че съм поставял от името на избирателите много ясно и остро пред кмета Борисов и мнозинството от ГЕРБ проблемите на града.
- Някои вече оттеглиха кандидатурите си, вие ще участвате ли във вътрешните избори в БСП?
- Към момента не съм взел това решение. До края на седмицата трябва да се обявят т.нар. мотивационни писма на кандидатите, така че има време да помислим още по веднъж.
- Биографията ви в „Ку-ку" може ли да помогне в кметската надпревара?
- Да си кукувец е отлично състояние на духа. Кукувците сме мнозинство в България. Човек трябва да не губи способността да се шегува със себе си, още повече като е в политиката. А и парламентът произвежда такъв материал всеки ден. Вчера се обзаложих с един колега дали Гиньо Ганев ще говори 30 минути без прекъсване, а той заложи на 45 минути. Е, загубих.
- Името ви е интересно и често се майтапите. Вървят разни тълкувания какви срички има в него. Не липсваха шеги и с името на Станишев. Някои го четяха „стани шеф".
- А при мен - как имало и „ум" и „баш" и как започвало... За да продължим шегите с фамилията, по време на кампанията бяхме кръстили микробуса, с който обикалях, „курумбус".
- В брошурката ви за вота пишеше, че имате малка електроцентрала. Нерде „Ку-ку", нерде енергетика, изключваме козлодуйското предаване.
- Всъщност по образование съм инженер и в последните 4 г. сбъднах мечта от студентските години - да построя собствена микро ВЕЦ. Сградата на централата е 150 кв. м - да не си представите някакви чудеса. Постарал съм се проектът да е първокласен от инженерна гледна точка.
- В някои организации се говори, че вътрешните избори ще бъдат опорочени, защото работата била опечена - т.е. кой ще е кандидатът. Така ли е?
- Това е вътрешна работа на софийската организация и още повече аз съм един от номинираните, съвсем не ми подхожда да правя подобни коментари.
- Липсата на червена партийна книжка да не попречи социалистите да ви приемат за един от тях?
- Доверието вече го получих и то два пъти. Първо, когато бях издигнат в листата на БСП за общински съветник през 2007 г., и втори път сега, когато бях избран за народен представител. Освен това аз събрах и повече гласове като мажоритарен кандидат от гласовете на БСП в 25-и район. Което означава, че избирателите на БСП са ме разпознали.
- Да, но във вътрешните избори ще участват само партийци, няма да има възможност ветрилото да се разтвори за още гласове?
- Настроението сред мнозинството столични социалисти е тази процедура да бъде по-отворена и в нея да участват не само хора, които членуват в БСП. Тази партия има способността да излъчва качествени представители повече от която и да е друга.
- Вече два месеца обществото слуша за далаверите на предишната власт, най-вече на БСП. В нея обаче цари някакъв хаос, дори не може да се оправдае. Не ви ли притеснява?
- За мен най-интересният разговор би бил по това каква политика трябва да има партията, защото в България т.нар. политически елит поставя нещата обратно. Първо говорим кои трябва да са политиците и после каква политика да следват. Това се случва вече 20 години в прословутия български. преход. Дори ролите на лявото и дясното бяха обърнати обратно. Имената трябва да са след определянето на политиката.
- Добре, какво трябва да прави левицата, след като политиката й бе обявена за дясна?
- Така беше в много от бившите социалистически страни по време на прехода. Десницата беше за революционни промени, а левицата пазеше статуквото, имаше консервативно поведение. Станахме много високопрофилни през тези години -преференции за бизнеса, за чуждестранните инвеститори и т.н. Абе, някои предложи ли преференции за обикновения човек?
Ето ви задача за левицата - да постави на пиедестал обикновения човек с неговите мъки и мечти. Да му даде надежда. Най-голямата болка, която остана в мен от тази предизборна кампания, беше не това, че много хора живеят бедно, а че са загубили надеждата, че те и техните деца могат да живеят по-добре.
- Извинете, но обвиняват предишното управление в разхищения за стотици милиони, а това, което се чува, звучи повече като оправдание.
- Не, това не е поведение на виновни. Вижте как гласува левицата в парламента. Ето, поискаха проверка на последната година от управлението на кабинета „Станишев" и ние я подкрепихме. Ние дори поискахме да проверят не само последната, а четирите години управление. Нека ГЕРБ направи този одит. Говорихме достатъчно за това какво се случва в бюджет 2009, какъв е бюджетният дефицит, който, изглежда, че ще се получи в края на годината, но ние вече трябва да говорим за бюджет 2010 и управленска програма на правителството, която се реализира чрез него.
- Изследване на „Медиана" показва, че 75% одобряват това, което прави правителството, и очакват обещаното възмездие. А ревизията ще продължи.
- Тези проверки се правят с цел хората да чуят това, което искат да чуят. Нека да има наказания, ако наистина законът е нарушен. Но не може да се занимаваме с това през 90% от времето. Поставянето на фокуса върху тези проверки не дава възможност да се говори по същността на политиката, която трябва да се води оттук нататък. Ето, какво свърши например парламентът?
- Кажете вие. Председателката на НС Цецка Цачева сподели преди ден, че е доволна от законодателната програма.
- Направо е „супер". Ако си спомняте, през 2001 г. първият законопроект на НДСВ, който внесоха като управляващи, беше за хазарта. Първият внесен законопроект сега беше да оправим интереса на нотариалните кантори, за да можели те да продължат да действат, докато има нотариуси депутати. В комисията по гражданско общество, медии и култура, на която съм член, първият законопроект, който бе внесен от шефката й, бе за културното наследство. А той всъщност урежда интереси на колекционерите. В комисията по земеделие лък първият бе промени в закона за лова. Това ли са антикризисните законодателни мерки на НС? Тези хора ли са най-засегнати от кризата -нотариусите, колекционерите и ловците?
- Няма стратегия на защита на левицата, защо?
- Защита от зарята? Аз съм с усещането, че има направен график на кьорфишеците, които се пускат -примерно по два-три фишека дневно. А истински ли са -това да го проверява прокуратурата, важното е да са цветни и да летят нависоко. Между другото, знаете какво се случва след зарята -хората се разотиват, само децата питат няма ли да има още.
-Такава ли е стратегията на ГЕРБ - да пуска фишеци, както казвате?
- Ами вижте, те се занимават основно с някакви домакински неща. Уважавам председателката на парламента, но искам да чуя каква ще е законодателната програма за 2009-2010 г., а не кой е доставял и кой ще доставя сандвичите или компютрите в НС.
- Борисов каза преди дни, че ГЕРБ ще управлява още 30 години. БСП готви ли се 30 години да я кара в опозиция?
- Впечатли ме как никой от политиците, а и от медиите. не реагира на тези думи. Такова изявление дори У го Чавес във Венецуела не би си позволил. Бих попитал господата Иван Костов и Мартин Димитров, които подкрепят това правителство, как си представят следващите 30 години, в които ГЕРБ ще управлява? Ако трябва да се пошегувам, очаквах Борисов да каже, че иска да управлява 45 години, но той прояви пословичната си скромност и поиска само 30.
- ГЕРБ в последните дни често сменя позициите си за различни важни въпроси...
- Ооо, там е такъв хаос. И то не е ГЕРБ, ами конкретни министри от правителството, които даже не мога да ги приема като представители на ГЕРБ. Имаше изявления за „Бургас - Александруполис", за „Южен поток", за „Набуко", за „Белене", за енергийния холдинг - ще ги спират, няма да ги спират. Първи път - не съответствали на българските национални интереси. Втори път -не, някои от тях май съответстват. Трети път - абе, ще помислим. Четвърти път -ама, г-н Путин, дайте време да се запознаем. Един препоръчителен съвет - редът е обратният - първо се запознаваш с фактите, после мислиш и накрая говориш.
- Нещо като играта на „тука има - тука няма"?
- Да, и тя стана много забавна. Но не и за управляващите. Не и за държавата. Някои изявления на финансовия министър г-н Дянков приличат на доста раздрънкай вариант на ранния Николай Василев. Да, и министрите са под натиск -бих ги разделил на две групи. Едните имат желание да са продуценти на зарята, а други като Маргарита Попова или Йорданка Фандъкова говорят спокойно за постигнатото и това, което трябва да се промени.
- Премиерът забрани някои думи на министрите си като „ще", „спирам", „замразявам" и т.н. БСП не реагира на този ултиматум.
- Освен да поискаме да се направи списък на разрешените думи. Това е унизителен начин да се разговаря с министри. Унизителен и за двете страни - премиер и министри. Това не са новобранци на плаца -това са български министри. БСП е длъжна да даде ясен отговор по политиката, която част от тези министри заявяват, че би трябвало да бъде провеждана, а тя е крайно дясна и неприемлива. Къде им е управленската програма? Досега поведението на Борисов е: Програмата - това съм аз! Така той управляваше и общината, този филм съм го гледал. Предполагам, че ще бъде повторен и в държавата. Обикновено римейкът събира по-малко публика. След това идва „Умирай трудно 3" и следва смяна на формата